Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna - Zaplněná poslanecká sněmovna. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Poslanci si nezmrazili platy. Je horko

  • 13
A co jste si mysleli, holoubkové?! Že si snad poslanci zmrazí platy? Že splní svůj již loni veřejně vyřčený závazek? Kdepak. Loňské sněhy roztály a mrazit platy je stejná bláhovost jako rušit imunitu a plnit volební sliby.

Nikdo od nich taková dobrodružná rozhodnutí ani neočekává, tak proč vystavovat voliče nervovému šoku. Ten se obvykle dostavuje právě v případech, kdy se člověku před očima hroutí staré jistoty. A v dnešní vystresované době můžeme být politikům za každou zachovanou (zmrazenou) jistotu vděčni.

Věc má i hluboký politický kontext, který našinec hned tak nepochopí.

Komplikovaný, sofistikovaný spor vlády a opozice o platové zákony udržuje demokracii v tempu.

Všimněme si, žádnou mrzkou opoziční smlouvu kvůli snížení platů neuzavírají.

Podívejme se na platy politiků bez české závisti a předsudků.

Berou málo! Řídí celičký stát a i ředitel přes nádraží bere víc.

Není to ani sociálně spravedlivé, ani bezpřívlastkově tržní.

Konečně, vysoké odměny zákonodárců jednoznačně prospívají i lidu. Za deset měsíců, co si platy ne a ne zmrazit, si každý poslanec záklaďák přilepšil už o 80 000 korun, místopředsedové vlády dokonce o 180 tisíc. Plesejme.

Čím víc berou, tím víc je stát oškube na daních – které pak použijí pro blaho lidu. A cožpak své blaho nechceme rozmnožit všichni? Pročež politikům ještě přidejme.

A hned, třeba i do klobouku, vždyť víme – oni se na platových zákonech neshodnou. A že by pak byli za žebráky? No a co? Karel Čapek napsal: "Pravý žebrák je člověk, který už není užitečný k ničemu, hodí se jen k tomu, aby byl živ z milosti lidí, ale jeho zvláštní a skrytá užitečnost je právě v tom, že žije z milosti." Díky za to, pánové a dámy! 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video