Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Sváček

Před pořady nevhodnými pro mládež bude v televizi znovu varování

  • 168
Značení televizních pořadů nevhodných pro mládež se vrací. Počítá s tím novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou schválila vláda. Konkrétní označení pro děti nevhodných pořadů má navrhnout Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Nemá to už být hvězdička, která byla před pořady nevhodnými pro mládež v televizi v minulosti.

Vládní návrh, který ještě musí schválit parlament počítá s povinným označováním pořadů a filmů z hlediska jejich vhodnosti pro děti a mladistvé a charakteru obsahu.

Divák se dozví, pro jakou věkovou skupinu je určitý mediální obsah nevhodný, ale také to, které závadné prvky, tedy například vulgarismy, bezdůvodné násilí nebo sex, se v pořadu vyskytují. Podobně to funguje v zahraničí.

„My pamětníci si můžeme vzpomenout na hvězdičku, ale ty piktogramy budou jiné. Obrázky se budou lišit podle toho, co se tam může objevit - násilí, sex, a tak dále,“ řekl iDNES.cz ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

V České republice je zatím označování prováděno na základě dobrovolných projektů jednotlivých provozovatelů televizního vysílání, zejména veřejnoprávní České televize.

Návrh zpřesňuje také pravidla pro zpřístupňování televizních pořadů pro osoby se sluchovým nebo zrakovým postižením. Zavádí i nové definice například politického obchodního sdělení nebo pořadu pro děti.

Ze zákona by naopak mělo zmizet ustanovení, na jehož základě Poslanecká sněmovna mohla odvolat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání jako celek.

Je podle vás nutné označovat pořady dle potenciální závadnosti jejich obsahu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 12. října 2016. Anketa je uzavřena.

NE
NE 1104
ANO
ANO 388

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video