Popálení Češi už dýchají sami

Stav dvou Čechů popálených při výbuchu v Iráku se zlepšuje. "Stav dýchacích cest se zlepšil natolik, že už dýchají sami," řekl primář kliniky popálenin pražské vinohradské nemocnice Ludomír Brož. Připomněl, že muži vdechli při požáru saze a ty bylo nutno odsávat.

Zpočátku za zraněné dýchaly přístroje. - více zde

"U pacienta s rozsáhlejšími popáleninami jsme už začali s operacemi, u méně popáleného se kůže hojí sama; pečujeme jen o popálené plochy, aby se do nich nedostala infekce," doplnil Brož.

Oba muži jsou podle něj při vědomí. Zatím jim lékaři nedovolují mluvit ani jíst běžnou stravu. "Byli dlouho zaintubováni. Krk je od hadičky podrážděný a při polykání bolí," vysvětlil primář.

Pacienti dostávají jen měkkou, převážně tekutou stravu. Ze stejného důvodu nemluví, aby si nenamáhali hlasivky.

Ještě asi týden až dva budou na jednotce intenzivní péče, než se přestěhují na standardní oddělení. Léčba popálenin je dlouhodobá, a tak si v nemocnici podle primáře pobudou ještě asi měsíc.

Před dvěma týdny při prohlídce zařízení v ropné rafinerii, vzdálené asi 250 kilometrů severně od iráckého hlavního města, v Bajdží byli zraněni celkem tři Češi. Jeden zemřel den po výbuchu, dva byli převezeni do Česka. První s popáleninami na 28 procentech těla, druhý měl zasaženo 18 procent povrchu těla. - více zde

Ministerstvo zahraničí vyloučilo, že by smrt prvního českého civilisty v Iráku od pádu režimu Saddáma Husajna souvisela s terorismem.

Češi měli za úkol rafinerii prohlédnout a zhodnotit nutnost jejích případných oprav. Na nepříliš dobře fungujícím zařízení unikl plyn a při nastartování auta vybuchl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video