Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Olympijský výbor popřel tvrzení úředníků, že jim platí výlet do Londýna

  • 10
Ústecký kraj utratil miliony korun na cestu politiků na olympiádu do Londýna. Hejtmanství se snažilo veřejnost přesvědčit, že krajskou pokladnu nebude výlet nic stát, protože politici na olympiádu pojedou jako hosté. Český olympijský výbor ale popřel, že by je do Londýna pozval.

Na dvoudenní cestu do Londýna poletí na konci července radní z ČSSD Jana Ryšánková a Petr Jakubec, v srpnu tam stráví dva dny hejtmanka Jana Vaňhová a její náměstek Arno Fišera z ČSSD, radní z ODS Radek Vonka a komunistický zastupitel Oldřich Bubeníček. Oficiálním důvodem cest je propagace severu Čech.

"Český olympijský výbor pozval jako své hosty, tedy bez nároků na rozpočet kraje, do Londýna také zástupce Ústeckého kraje," tvrdila mluvčí kraje Magdalena Hanáčková, když o cestě informovala (jak kraj účast vysvětloval, čtěte zde).

Jenže Český olympijský výbor řekl, že s výjimkou hejtmanů politikům cestu ani pobyt nehradí. "Český olympijský výbor zaplatí účast na olympiádě pouze hejtmanům. Považujeme je za důležité partnery, kteří pomáhají rozvoji sportu v krajích," oznámil mluvčí výboru Alexandr Kliment.

Ústecký kraj přesto trvá na svém. "Delegace jede jako hosté Českého olympijského výboru, o jejich náklady se kraj nijak nestará," zopakovala mluvčí kraje Hanáčková.

Na projekt Žijeme Londýnem kraj poslal tři miliony

Vysvětlení se dá najít v penězích, které už Ústecký kraj utratil. "Ústecký kraj věnoval na projekt Žijeme Londýnem peníze, které získal z Evropské unie na podporu cestovního ruchu," uvedl mluvčí výboru Kliment.

Podle informací MF DNES kraj věnoval olympijskému výboru celkem tři miliony korun. Zastupitelé uvolnili loni v dubnu milion, letos v dubnu další dva miliony korun. Touto cestou si politici výlet na olympiádu podle všeho "předplatili".

Ústecký kraj získal v Českém olympijském domě prostory pro expozici, v níž se představí návštěvníkům. Krajský zastupitel za KSČM Oldřich Bubeníček ale prozradil, že se s dalšími účastníky zájezdu půjde podívat i na olympijská klání, konkrétně na box a atletiku.

Kromě šesti politiků pojedou do Londýna také úředníci, u těch ale kraj předem přiznal, že jejich cestu bude hradit ze svých peněz, z projektu na podporu cestovního ruchu.

Vše bych si zaplatil sám, říká hejtman Libereckého kraje

Vedle Ústeckého kraje se chce do Českého olympijského domu nastěhovat zatím jen Karlovarský kraj. Ostatní kraje nabídku nevyužily.

"My s žádnou výpravou na olympiádu nepočítáme. Nemáme na ni v rozpočtu peníze," řekla náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová. Dodala, že Liberecký kraj evropské dotace na rozvoj cestovního ruchu vyčerpal na jiné projekty než na propagaci při olympiádě.

Liberecký hejtman Stanislav Eichler dokonce ještě ani nedostal pozvánku od Českého olympijského výboru. "Nevím ale, jestli by bylo vhodné, aby mi cestu a pobyt platil Český olympijský výbor, když mu vláda osekala peníze. Pokud pozvánku na hry dostanu, uvažuji o tom, že bych si všechno uhradil ze svého," prohlásil Eichler.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video