ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Placka veterána. Vysloužilí policisté dostanou odznaky podobné služebním

  • 229
Ač řady policie už opustili a přišli tak i o jakékoliv pravomoci, stovky bývalých policistů v Česku odteď budou moci v peněžence nosit policejní odznak, který je pro laika jen těžko rozeznatelný od toho skutečného. Tím se muži zákona prokazují třeba ve chvílích, kdy chtějí udělit pokutu nebo si někam vynutit vstup.

Velmi podobné „placky“ teď ovšem začne rozdávat spolek nazvaný Veterán Policie České republiky. Navzdory oficiálnímu názvu jde o dobrovolníky. Se státem nejsou nijak propojeni. Odznaky jsou určeny právě pro policejní veterány, které organizace sdružuje.

Zákon však takový pojem nezná. Nadšenci ho definovali jako expolicisty, kteří pro stát pracovali minimálně patnáct let.

To, že „veteráni“ budou moci nosit odznaky, které od těch skutečných odlišuje jen okraj z lipových ratolestí a nápis veterán v horní části, nedávno spolku schválil policejní prezident Jan Švejdar.

„Odznak jsme konzultovali s heraldiky a historiky. Je nezaměnitelný tak, aby ho nemohl někdo zneužít,“ tvrdí prezident veteránského spolku Miroslav Oliva.

Placka veterána. Nová hra na policajty

Zabránit záměně za policejní odznak má podle spolku jiná povrchová úprava kovu – místo policejní stříbrné jde o „starostříbro“.

Například podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milana Štěpánka však má podoba odznaku ke služebnímu odznaku policie blízko.

„Protože jsem u jeho vzniku nebyl já ani nikdo z mých kolegů z vedení svazu, nemohu posoudit, do jaké míry jeho tvůrci posuzovali jeho možnou zneužitelnost,“ dodal. Vlastní „veterány“ přitom mají právě i odboráři. Jejich odznak ale má podobu štítu s tlustým zeleným okrajem, který je zaměnitelný hůře.

Odznak konkurenčnímu spolku navrhl šéf policejního muzea Radek Galaš. A mimo jiné i samo muzeum, které spadá pod ministerstvo vnitra, už na svých facebookových stránkách inzeruje možnost jeho získání. Zažádat o odznak ale mohou jen expolicisté, kteří jsou členy jeho spolku a mají od policejního prezidenta povolení nosit stejnokroj.

Tedy několik stovek lidí. Ti budou muset za získání odznaku zaplatit. Spolek zatím nechce říct kolik.

Podle šéfa spolku Olivy jsou ohlasy na odznak velmi pozitivní a mají o něj zájem i nečlenové spolku či sběratelé. Za vznikem nových odznaků stojí podle šéfa sdružení pouhá touha odlišit se od jiných spolků bývalých příslušníků bezpečnostních sborů. 

„Jiné spolky mají vlastní symboliku, takže jsme vytvořili vlastní odznak s odlišujícím označením, aby naši příslušníci byli identifikovatelní,“ uvedl Oliva.

Odznak příslušníka Policie České republiky
Nový odznak pro bývalé policisty - veterány

Experti ale upozorňují, že motivace expolicistů pro získání takového odznaku může být i jiná, i když z pohledu zákona jde ve všech případech jen o ozdobu, která nositeli nezaručuje žádné pravomoci. „Prokazování příslušnosti k danému spolku může přinášet nejrůznější výhody především v rovině kolegiální, kdy například při silniční kontrole mohou mít někteří policisté ke svým ‚veteránům‘ jiný přístup než k jiným občanům,“ myslí si právník Radek Ondruš, který se zaměřuje na ozbrojené složky. 

Na rozdíl od armády, která má na ministerstvu obrany i vlastní odbor pro válečné veterány, kteří bránili Česko ve válečných konfliktech či zahraničních misích a kterým poskytuje nejrůznější služby, v případě policie veterány řeší svépomocí právě jen dva dobrovolné spolky, se kterými policie spolupracuje.

A změny ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neplánuje. „Ministerstvo vnitra považuje současnou právní úpravu týkající se policejních veteránů za zcela dostatečnou a nechystá v této oblasti žádné změny,“ řekl ministr.

Policista v civilu má volat „jménem zákona“ a ukázat odznak, říká expert

Ten zároveň zdůraznil, že veškeré insignie spolky používají po dohodě s vedením policie, a proto v tom nevidí problém. Expert Radek Ondruš to ale vidí jinak.

„Nošení spolkových a stranických odznaků je v demokratických státech výjimečné a spíše je praktikováno v totalitních státech kladoucích důraz na maximum stužek a insignií na uniformách represivních sil. Ocenění osob, které pro stát riskovaly život či v jeho službách obětovaly zdraví a volný čas či udělaly něco více, než jen prožily pracovní dobu, smysl má. Ale jejich ocenění by měl provést stát, a ne jejich kamarádi,“ konstatoval Ondruš.

Parazité na policii

Spolek Veterán Policie ČR funguje od roku 2007 a má přes 4 500 členů, jejichž služební poměr u policie trval nejméně 15 let. Policejní symbolikou se ale s oblibou zaštiťují i organizace, které s policisty mají společného jen málo.

V Česku existují minimálně tři organizace, jejichž název budí zdání, že patří k policii. Ta se k nim ale nezná, naopak tvrdí, že různé federace a asociace, jež mají v názvu anglické slovo „police“, jen na oficiální policii parazitují.

Nic s tím ale dělat nemůže, anglické označení pro policii totiž v Česku není žádnou normou chráněno. Na rozdíl od českého slova policie. Za nálepky na auta či členské průkazy ale členové platí. V naději, že je uchrání od pokut za špatné parkování či třeba zájmu revizorů v městské hromadné dopravě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video