Policisté s celníky rozprášili gang pašeráků

- Severomoravští policisté ve spolupráci s celníky rozbili gang pašeráků cigaret. Ti od letošního března převezli z Polska do České republiky asi dvanáct tisíc neokolkovaných cigaret za více než dva miliony korun a podle policie okradli stát o čtyři a půl milionu. Soud vzal do vazby deset členů skupiny, mezi nimi i čtyři pracovníci Celního úřadu Ostrava a Frýdek-Místek, kteří pašeráky pouštěli přes hranici.

Cigarety  putovaly v osobních autech přes hraniční přechod Chotěbuz u Českého Těšína a Horní Lištná. Převoz v autech zajišťovali čtyři z obviněných.

"Vůdčí člen skupiny, osmadvacetiletý muž z Frýdecko-Místecka, zajistil dovoz cigaret na základě dohod se dvěma Vietnamci," informovala mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. "Organizátor rovněž projednal, aby celníci nesplnili povinnost vyplývající z jejich pravomocí a nekontrolovali řidiče aut, která cigarety převážela," sdělila.

Velký podíl na dopadení skupiny měli celníci. Mluvčí Celního ředitelství Ostrava Karel Moškoř uvedl, že je to výsledek několikaměsíčního šetření Inspektorátu celní a finanční stráže ve Frýdku-Místku.

"Pracovníci celního inspektorátu praktiky skupiny intenzivně sledovali a dokumentovávali, dlouhou dobu utahovali nitky, pozorovali i chování podezřelých celníků," řekl mluvčí celního ředitelství Karel Moškoř.

"Chtěl bych zdůraznit, že jsme si dělali pořádek i ve vlastních řadách," komentoval výsledek akce, která však nevyzněla pro celníky příliš lichotivě. "Čtyři celníci nelegální dovoz neoznačených cigaret umožňovali a brali za to úplatky," potvrdil.

"Vzhledem k rozsáhlosti organizované skupiny se na závěrečné akci, při které byli pachatelé nakonec zadrženi, podíleli policisté ze zásahové jednotky Policie České republiky a Krajského úřadu vyšetřování," dodal  Moškoř.

Při domovních prohlídkách bylo podle něho objeveno skoro dva a půl tisíce kartonů neokolkovaných cigaret, přes dvaačtyřicet tisíc německých marek, dvacet čtyři vietnamských pasů, dvanáct průkazů o povolení k pobytu cizinců a jednu pistoli s náboji.

"Vyšetřovatel pak obvinil členy skupiny z trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou spáchané formou spolupachatelství. Čtyři pracovníci z Celního úřadu pak ještě z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedla policejní mluvčí Bednarčíková.

Karel Moškoř podotkl, že obviněným celníkům hrozí až deset let vězení. Dodal, že jsou ve věku od dvaceti devíti do třiceti sedmi let a u celní správy byli již pár let. "Jeden například pracoval jako celník osm let," řekl.

V letošním roce je to druhý případ v rámci působnosti celního ředitelství Ostrava. "V únoru byl propuštěn jeden celník, který rovněž čelil obvinění ze zneužití pravomocí veřejného činitele," informoval Moškoř.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video