Škrty v platech dostaly část policistů do tíživé finanční situace. Ilustrační foto

Škrty v platech dostaly část policistů do tíživé finanční situace. Ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MAFRA

Policisté mají finanční problémy, po škrtech někteří vyhlásili bankrot

  • 615
Škrty ve státní sféře spojené s krácením platů dostaly řadu policistů do finančních problémů, nezvládají platit hypotéky ani leasing. Někteří už vyhlásili i osobní bankrot. Podle odborníků může být finanční tíseň živnou půdou pro korupci.

Platy policistům v průměru klesly o 7,7 procenta, což na výplatní pásce znamená i několik tisíc dolů. Pro řadu z nich to znamená začátek existenčních problémů, informovala Česká televize.

O bezútěšné situaci některých policistů ví i policejní prezidium. U každého policisty totiž sleduje jakou má hypotéku nebo další dluhy a zda je ze svého platu zvládá splácet. Finanční tíseň podle prezídia bývá často příčinou, proč policista sáhne po úplatku.

"Je potřeba, aby policista věděl, že je pod jakýmsi drobnohledem, aby nedošlo k jeho pozdějšímu možnému korupčnímu jednání," řekl České televizi policejní prezident Petr Lessy.

S financemi se po škrtech nejvíce potýkají policisté na východě Čech a také jižní Moravě. Policie ale nemá žádné prostředky, jak by jim mohla pomoci. Jednak sama musí šetřit a jednak by to považovala za nesystémové. Policisty proto utěšuje alespoň konstatováním, že je další podobně razantní škrty v příštích letech nejspíš nečekají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video