Policista s vazbami na Macha rezignoval

  • 7
Vlivný ekonomický náměstek pražské policie Miroslav Platil v úterý rezignoval na svou funkci. Informaci iDNES potvrdila pražská policejní mluvčí Iva Knolová. Platil, který měl těsné vazby na bývalého fotbalového bosse Petra Macha, zároveň požádal o uvolnění ze služebního poměru.

"Důvodem kroku je snaha o zachování dobrého jména policie a také snaha o vytvoření prostoru pro řádné vyšetření této medializované kauzy," doplnila pro ČTK další policejní mluvčí Eva Miklíková.

Podle jejího vyjádření odejde bývalý náměstek se všemi služebními náležitostmi, tedy i odchodným a výsluhou.

Výše obou položek se odvíjí od počtu odsloužených let. Podle současného zákona může odchodné vystoupit až na osminásobek platu. Výsluha, tedy peníze, které bývalý policista pravidelně pobírá po svém odchodu, může představovat maximálně 55 procent jeho platu, dodala ČTK.

"Své kontakty s panem Machem neberu jako profesionální selhání," hájil se ještě v úterý Platil. Vyjádření pro MF DNES bylo jeho první reakcí na obvinění, která vznesl Petr Mach minulý týden.

Podle nich si Platil nechal od Macha financovat nákladné dovolené v zahraničí, lovy jelenů a medvědů a také prý neprotestoval, když mu Mach daroval milionový pozemek a půjčil mu 4,5 milionu korun.

"Nebyl jsem nikdy nikým vydržován ani jsem neposkytoval žádné protislužby," tvrdil Platil. Případ vyšetřuje Inspekce ministra vnitra. - více zde

Bývalý fotbalový boss byl v roce 2000 odsouzen na pět let vězení za celní únik při dovozu auta. V polovině trestu byl propuštěn. Proč se rozhodl promluvit o financování Platila až teď, není jasné. Naznačil však, že s Platilem nebyl spokojen.

"On pro mě nic neudělal. Taky jsem skončil ve vězení," prohlásil Mach. - více zde

Soud osvobodil bývalého šéfa Sparty Petra Macha. Obžaloba ho vinila, že nesplatil úvěry za 160 milionů korun. (25. října 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video