Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MF DNES

Policie znovu zkoumá privatizaci deseti nemocnic ve středních Čechách

  • 57
Protikorupční policie se začala znovu zabývat privatizací deseti středočeských nemocnic, které před dvěma lety prodal tehdejší hejtman Petr Bendl. Největší prodej nemocnic v české historii začali detektivové zkoumat jen dva měsíce před volbami, ve kterých je Bendl lídrem ODS ve středních Čechách, upozornily Hospodářské noviny.

"Zjišťujeme, zda nemohlo v této věci dojít ke spáchání k trestného činu," sdělil Hospodářským novinám mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek.

Prodejem desítky nemocnic se policie už jednou zabývala a nic trestného nezjistila. Podle informací HN nyní protikorupční detektivy mimo jiné zajímá, podle jakých kritérií vybírala krajská rada nové vlastníky.

Prověřují i nabídky vítězných i poražených firem, ale také obsah smluv mezi krajem a poradenskou firmou Value Added, která s prodejem pomáhala.

Privatizace vyvolala v roce 2007 vlnu protestů. Investoři za zařízení zaplatili dohromady 466 milionů korun, účetní hodnota nemocnic však dosahovala 1,2 miliardy. - čtěte Středočeský kraj prodá deset nemocnic

Bendl namítá, že to byla jedna z nejtransparentnějších privatizací, která v Česku proběhla. "Ve výběrové komisi byli zástupci Transparency International i zdravotních pojišťoven. Jsem přesvědčen, že k žádnému trestnému činu nedošlo," řekl Bendl HN.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video