Například takový terén by příště policisté mohli zdolávat v terénním autě, kterých nyní mají málo.

Například takový terén by příště policisté mohli zdolávat v terénním autě, kterých nyní mají málo. | foto: Radek Miča

Policie se chystá nakoupit osmdesát terénních aut

  • 23
Policie chystá modernizaci a doplnění vozového parku terénními auty s pohonem na všechna čtyři kola. Na dodání osmdesáti kusů vypsala výběrové řízení. Dosud policisté jezdili v terénních autech nejrůznějších značek.

Jedno okresní ředitelství jezdí v terénních vozech značky Opel, druhé nemá žádné, třetí "zdědilo" ojeté auto po zrušeném oddělení cizinecké policie, když jsme vstoupili do schengenského prostoru.

Vedení policie se rozhodlo sjednat nápravu, nakoupí osmdesát terénních aut za 106,9 milionu korun, které mu poskytne ministerstvo vnitra z Evropského fondu regionálního rozvoje. První o tom informoval Profit.cz.

Vidina, že by mohla mít příští rok k dispozici nové auto s pohonem na všechna kola, okresní ředitelství těší. Nejen v horských oblastech, ale i v Praze jsou oblasti, kam se jiným autem nedostanou.

Terénní auto nasadí místo vrtulníku
"Záleží ovšem na konkrétní krajské správě, jak auta rozdělí, je to zcela v kompetenci krajských ředitelů," sdělil iDNES.cz mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Na některých místech mají jasno, jak by s novou motorovou posilou naložili. "Užili bychom je především při pátracích akcích, kdy kolikrát kvůli terénu musíme nasadit vrtulník. Ušetřili bychom tím spoustu peněz," řekla iDNES.cz mluvčí děčínského okresního ředitelství policie Aneta Zdobyláková.

V Praze by je podle Tomáše Hulana zase využili především v okrajových částech metropole, například kolem Slivence nebo Zadní Kopaniny.

Terénní vozy mají být součástí celkové obnovy zeleno-bílého vozového parku. Vedení policie už objednalo tři a půl tisíce nových škodovek za 1,1 miliardy a šestnáct silných aut Volkswagen Passat R36 za 18,7 milionu.

Konec výběrového řízení na terénní vozy je 21. listopadu, dokumentaci ovšem zájemci musí dodat už k 10. listopadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video