Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cimického chce kvůli sobotní otravě vyslechnout policie, čeká na zlepšení stavu

  10:15aktualizováno  15:23
Policie chce prověřit sobotní dění kolem psychiatra Jana Cimického. Toho převezli záchranáři po intoxikaci léky na ARO pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). „V současné chvíli se medializovaným případem zabýváme,“ potvrdil redakci iDNES.cz v pondělí mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu.
psychiatr MUDr. Jan Cimický, CSc

psychiatr MUDr. Jan Cimický, CSc | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Jakmile to zdravotní stav muže, které ho se věc týká, dovolí, budeme zjišťovat, co se na místě stalo,“ dodal Hrdina.

Podle informací serveru Blesk.cz, který na případ o víkendu upozornil, se 75letý lékař předávkoval prášky. Už dřív obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

Centrum duševní pohody Modrá laguna, kde má Cimický ordinaci, má na svém upozornění pro pacienty, ve kterém píše: „Policie v rámci ‚honu na Jana Cimického‘ si bez vašeho i našeho souhlasu vyžádala vaše osobní údaje od zdravotních pojišťoven a policejní orgány, bez ohledu na Váš zdravotní stav, vás zřejmě budou kontaktovat s dotazy na Jana Cimického.“

Vyjádření na webu Modrá laguna.

Mimo jiné na webu Modrá laguna také píše, že postup policejních orgánů nedbá práv pacientů. Redakce iDNES.cz se pokusila do centra dovolat, avšak ani jedno z dostupných čísel nikdo nezvedl.

Mluvčí Městského státní zastupitelství v Praze Aleš Cimbala ohledně vyjádření na webu pro iDNES.cz řekl, že že se jedná o příspěvek staršího data, kdy není zcela zřejmé, čeho se má tento týkat.

Musí postupovat v souladu se zákonem

„Každopádně je možné, že se vztahuje k trestní věci, ve které již byla podána obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 8. V této věci dosud neproběhlo hlavní líčení, není tedy vhodné vyjadřovat se podrobně ke shromážděným důkazům,“ doplnil Cimbala s tím, že je možné konstatovat, že policejní orgán, pokud zajišťuje jakékoliv důkazy, musí postupovat v souladu se zákonem.

„Žádné konkrétní a oficiální námitky, které by značily vybočení ze zákonných mantinelů či ohrožení osobních údajů jakýchkoliv osob v návaznosti na činnost orgánů činných v trestním řízení, a to i ze strany podepsaného týmu zdravotnického zařízení, jsme neobdrželi nebo mi toto není alespoň známo,“ pokračoval Cimbala.

Podle něj i samotná slohová stavba příspěvku spíše naznačuje emoční podbarvení sdělení nežli jasně vyjádřenou výtku vůči postupu policejního orgánu. „Ve věci je nutné dát nyní prostor soudu či obhajobě a obžalobě v rámci veřejného projednání věci, nikoliv komentování pro věc irelevantních webových příspěvků,“ dodal Cimbala.

Sexuální predátor krytý lékařským titulem? Cimický čelí obvinění

Policejní mluvčí Richard Hrdina v souvislosti s vyjádřením na webu Modré laguny pro iDNES.cz řekl, že ve věci si vyhradilo právo na poskytování informací státní zastupitelství.

Podle serveru Blesk.cz leží Cimický na ARO v pražské Střešovické nemocnici. „Pacienta s tímto jménem a ročníkem narození k nám dopoledne přivezli v bezvědomí na ICU B, více informací poskytovat nemohu,“ informovali podle serveru na evidenci pacientů v ÚVN.

Redakce iDNES.cz v pondělí oslovila mluvčí nemocnice Jitku Zinke s tím, zda je Cimický již ve stabilizovaném stavu. „Na dotaz mohu odpovědět jen tolik, že ze zákona nejsem oprávněna být informována o pacientech. Děkuji za pochopení,“ uvedla Zinke.

Soud 7. listopadu

Případ Cimického je zatím stále podle justiční databáze naplánovaný u Obvodního soudu pro Prahu 8 se začátkem jednání na 7. listopadu. Soudce zatím naplánoval na listopad čtyři jednací dny, zasedne vždy v úterý. Už v minulosti obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

Redakce oslovila v pondělí také mluvčího soudu Petra Nováka, zda bude hlavní líčení s ohledem na zdravotní stav Cimického přesunuto. Novák však dosud na dotazy zatím nereagoval.

Cimický, který čelí obžalobě ze znásilnění, je ve vážném stavu v nemocnici

Psychiatra obvinilo několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování či přímo napadení před dvěma lety. Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Příspěvek na sociální síti zveřejnila podle médií kvůli informaci o tom, že by měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury.

V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Zkušenost s obtěžováním popsala například moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat a líbat. Žena z ordinace utekla.

Cimický v minulosti vinu odmítl, kritizoval také postup policie. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, dodal. Vyznamenání od Zemana se nakonec rozhodl nepřevzít.

Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...