Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Nové policisty má přitáhnout náborový příspěvek až 150 tisíc korun

  • 57
Policisté a příslušníci dalších bezpečnostních sborů už nebudou muset sloužit ročně 150 hodin přesčasů bez nároku na náhradní volno nebo odměnu, s výjimkou vyhlášených krizových stavů. Poslanci schválený zákon počítá i s náborovým příspěvkem 30 až 150 tisíc korun, který má přitáhnout k policii nové lidi.

Příslušníci by je měli dostávat po půl roce. Pokud by sloužili aspoň šest let, nemuseli by je vracet. Na druhou stranu nováčci u bezpečnostních sborů by nově měli být přijímáni na zkušební dobu. Nyní je totiž obtížné propustit nově přijatého příslušníka, u něhož se v prvních měsících služebního poměru ukáže, že nemá nutné předpoklady.

Pro novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů bylo 93 ze 107 přítomných poslanců. Pro byly všechny strany s výjimkou opoziční ODS.

Kromě policie se zákon, který teď ještě musí schválit Senát, týká hasičů, celníků, Vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.

Úmrtné ve výši dvanáctinásobku měsíčního příjmu

Poslanci také na návrh komunisty Zdeňka Ondráčka zvýšili úmrtné. Bude ve výši dvanáctinásobku měsíčního příjmu místo nynějšího trojnásobku.

Příplatky mají pobírat příslušníci, kteří jsou sportovními reprezentanty nebo trenéry. Budou činit 5 až 25 tisíc korun.

Poslankyně ODS Jana Černochová chtěla náborový příspěvek vyškrtnout, nepovede podle ní k udržení zkušených policistů. Místo toho neúspěšně navrhovala zavést stabilizační příspěvky, které by policisté dostávali vždy po pěti letech.

„Skutečnost, že dle předkladatelů by měly být nově zaváděný náborový příspěvek a opětovné proplácení příplatku za službu ve svátek rozpočtově neutrální, znamená, že tyto náklady si budou bezpečnostní sbory hradit ze svých stávajících rozpočtů a peníze tedy budou chybět jinde,“ kritizuje přijatý zákon Černochová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video