Policie: Baštův důkaz o Zemanově kufříku je podvrh

O l o m o u c - - Sociální demokracie se už téměř tři roky snaží dokázat, že za výrobou falzifikátů z takzvaného Zemanova kufříku stála Občanská demokratická strana. Ta tím podle sociální demokracie chtěla poškodit svého politického konkurenta v předvolební kampani v roce 1996. Policie, která se podezřením zabývala, však před časem konstatovala, že je to nesmysl.
Znalci vyhodnotili korunní důkaz sociálních demokratů jako falzifikát. Kriminalisté k tomuto závěru dospěli už před několika měsíci, potvrdili jej ale teprve v posledních dnech.
Zmíněný "důkaz" policii v roce 1997 předložil bezpečnostní expert ČSSD Jaroslav Bašta, který dnes zastává v Zemanově kabinetu funkci ministra pro tajné služby. Šlo o kopii bankovního převodu 650 tisíc korun, které údajně poslal přerovské detektivní kanceláři Diskrétnost bývalý volební manažer ODS Tomáš Svoboda. Lidé z firmy Diskrétnost jsou skutečně považováni za výrobce falzifikátů ze Zemanova kufříku, ale to, že by jednali na zakázku Tomáše Svobody, se neprokázalo.
Podnět k zahájení trestního stíhání, který Bašta podal, policie nedávno odložila jako neodůvodněný. "Přílohou protokolu jsou i výpisy z účtů přerovské kanceláře a z nich vyplývá, že od pana Svobody nebyla v uvedených dnech poukázána žádná peněžní částka," napsali v rozhodnutí policisté.
Je to sice už poněkolikáté, co v této kauze sociální demokracie uvěřila podvrhu, ale ministr Bašta i tak trvá na vyšetření všech souvislostí celého případu. "Pokud byl tento doklad zfalšován, je třeba zjistit, co k tomu vedlo a kdo to udělal," prohlásil Bašta.
I ministr Pavel Dostál (ČSSD), který před rokem bankovní doklad u Bašty viděl, dnes tvrdí: "Je otázka, jestli to není další provokace. Mohlo by to znamenat, že tady opravdu existuje nějaká skupina lidí, která dělala kufřík a další dezinformace. S falzifikáty pracuje velmi profesionálně. Je otázka, komu slouží a proti komu pracuje." Bašta však odmítá veřejně mluvit o tom, odkud bankovní doklad získal, a Dostál prohlásil, že to neví.
Zhruba třicet stran podvržených materiálů ze Zemanova kufříku vystavilo před třemi lety sociální demokracii velké ostudě, když šéf strany Miloš Zeman na jejich základě mluvil o nezákonném propojování ministerstva vnitra a tajné služby.
Ani ta nebyla v pátrání po autorech podvrhů úspěšná. "Inspekce BIS spolupracuje ve věci takzvaného Zemanova kufříku s vyšetřovateli i kriminalisty a případ pro nás není uzavřen. Některé souvislosti stále prověřujeme," tvrdí mluvčí civilní kontrašpionáže Jan Šubert.                                                     

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video