Končící šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Snímek je z 15. 2 . 2011. | foto: Profimedia.cz

Končí šéf policejních odborů Štěpánek. V řadách policie ale setrvá

  • 1
Šéf policejních odborů Milan Štěpánek se rozhodl skončit ve své funkci. Zastával ji 14 let. Řady policie ale kvůli tomu neopustí, ujistil v pátek své kolegy. Svou rezignaci potvrdil v pátek iDNES.cz.

O jeho rezignaci informoval Český rozhlas. Štěpánek se tak prý rozhodl, protože nechce být navždy připoután k odborovému svazu. Místo toho si přeje klidnější život. Rezignaci předsednictvu odborů předal tento týden, ve funkci zůstane ještě dva měsíce.

Často se o něm mluvilo jako vlivném vyjednavači, který dokázal nalézt shodu jak s vedením policie, tak s ministerstvem vnitra. Podílel se také na výběru policejních prezidentů.

V čele Nezávislého odborového svazu policie, který má kolem 20 tisíc členů, byl Štěpánek od roku 2005. Svaz sdružuje příslušníky i zaměstnance bezpečnostních sborů a rovněž zaměstnance ministerstva vnitra.

Odbory se mimo jiné podílely na policejních protestech proti škrtům v rozpočtu či peticích za lepší podmínky pro bezpečnostní sbory.

Štěpánek se také například v roce 2011 dostal do sporu s tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem a zorganizoval petici za jeho odstoupení. Vedení vládní koalice se později dohodlo na Johnově odchodu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: policie, odbory

Video