Gumball 3000

Gumball 3000 - Účastníci automobilového závodu boháčů Gumball 3000 na českých silnicích (15. května 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Pokutám se jezdci Gumballu vysmáli

  • 563
Zatímco policista vypisoval údaje pro uložení pokuty za vysokou rychlost, mladík ve žlutém triku vedle něj vítězoslavně zvedl ruku a prsty naznačil písmeno V. Dával najevo, že si z tisícikorunového trestu za porušení předpisů nic nedělá.

Neobvyklá scénka se v pondělí odehrála u Mikulova na jihu Moravy, kudy projížděli účastníci "milionářské" rallye Gumball 3000.

A závodníkům bylo skutečně jedno, zda pokutu za rychlost dostanou.

Neměli problém zaplatit vstupní poplatek závodu, který činil v přepočtu 430 tisíc korun - tisícikorunová pokuta jim přišla jako zanedbatelná maličkost.

Proto také šlápli na plyn ještě víc, než když přijížděli v neděli do Prahy, kde rallye z Londýna do Monaka měla jednu z plánovaných zastávek. - více zde

"Jen v lokalitě Velký Beranov na dálnici z Prahy do Brna zastavily a potrestaly naše hlídky deset účastníků rallye. Všichni překročili povolenou rychlost. Někteří jeli až 200 kilometrů za hodinu," uvedla mluvčí jihomoravské policie Dagmar Bartoníková.

Její slova potvrdil i manažer, který v pondělí jel během dopoledne z Prahy do Vídně. Některým "gumballerům" podle něj vůbec nevadilo, že hlavní komunikace do Brna je plná osobních i nákladních aut.

Pomalejší auta objížděli i v pravém směru, jen aby úsekem projeli co nejrychleji. "Sám jsem jel tak sto čtyřicet v hodině a oni mě velmi rychle dojeli. Na tachometru museli mít podle mě dvě stě kilometrů v hodině," řekl manažer.

"Byli hodně agresivní. Jel jsem asi dvě minuty v levém krajním pruhu, předjížděl jsem kolonu jiných aut. Náhle se za mnou jeden z jezdců z rallye přiblížil a neustále blikal, abych mu uhnul," dodal.

"Jízda milionářů," které se letos účastní i známá americká herečka Daryl Hannahová, přilákala k dálnici desítky zájemců. Obsadili každý most, který nad dálnicí vede, a s dalekohledy při tom sledovali jednotlivé jezdce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video