Poslanci za KDU-ČSL Šimon Heller a Marie Jílková při setkání s novináři ve...

Poslanci za KDU-ČSL Šimon Heller a Marie Jílková při setkání s novináři ve Sněmovně | foto: KDU-ČSL

Při úmrtí miminka se rozšíří nárok na pohřebné i na otcovskou dovolenou

  • 3
Lidovci prosadili do vládního návrhu novely zákona o státní sociální podpoře, že nárok na pohřebné ve výši 5 tisíc korun mají mít nově rodiče mrtvě narozeného dítěte od dvanáctého týdne těhotenství bez ohledu na hmotnost mrtvě narozeného dítěte. Novelu má Sněmovna projednat ve čtvrtek a vláda ji chce prosadit zrychleně.

Nyní je to tak, že pokud má plod méně než 500 gramů, rodiče sice mohou vypravit pohřeb, ale na pohřebné nemají nárok.

Změnu prosadil do návrhu, který už schválila vláda, poslanec za KDU-ČSL Šimon Heller. „Věřím, že to bude mít širokou podporu,“ řekl novinářům Heller. Týkalo by se to několik stovek rodin ročně.

Nově také budou moci tatínkové čerpat otcovskou dovolenou i v případě ztráty dítěte od 22. týdne těhotenství do 28 týdnů po narození.

Náklady na otcovskou pro pozůstalé tatínky jsou odhadovány na 6 milionů korun za rok, u pohřebného se podle poslankyně za KDU-ČSL Marie Jílkové náklady nedají odhadnout.

Možnost vydat k pohřbení také plod po potratu a plod po umělém přerušení těhotenství existuje od září 2017 díky novele zákona o pohřebnictví. Rodiče mají lhůtu 4 dnů, kdy mohou o vydání plodu po potratu či po umělém přerušení těhotenství zdravotnické zařízení požádat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video