ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ženu, která vybrala přes milion na vymyšlené sirotky, obžalovala policie

  • 6
Policisté chtějí poslat k soudu případ ženy, která založila sbírku na pomoc třem smyšleným sirotkům, kterým zemřeli rodiče při dopravní nehodě. Osmačtyřicetiletou organizátorku sbírky navrhli kriminalisté obžalovat z podvodu, za což jí hrozí až osmileté vězení. Lidé na účet poslali více než 1,3 milionu korun.

Žena na začátku loňského srpna na facebooku uveřejnila článek o třech sirotcích, kterým při dopravní nehodě zemřeli rodiče, a nikdo se o ně nepostaral. Na pomoc dětem zveřejnila v článku také číslo účtu a požádala veřejnost o zaslání finančních darů, které měly usnadnit dětem další život. Do falešné sbírky přispělo zhruba 1 300 lidí.

„Článek zveřejněný na sociálních sítích převzala okamžitě další média a lidé tak během pouhých dvou dnů zaslali na účet více než milion tři sta tisíc korun. Kriminalisté se případem začali zabývat okamžitě poté, co jsme obdrželi první dotaz týkající se této sbírky a údajné dopravní nehody,“ popsala krajská mluvčí policie Eva Kropáčová.

Rodiče zemřeli, u rakve stáli sami. Příběh tří sirotků vylákal z lidí statisíce

Na základě prošetřování věci kriminalisté dospěli k závěru, že si organizátorka sbírky všechny informace uvedené v článku vymyslela, aby vzbudila vlnu solidarity a touhu pomoci nezaopatřeným dětem. Účet, který byl ke sbírce zřízen, si žena založila sama těsně před zveřejněním a byl veden na její jméno. Účet policie zablokovala a peníze vrátila poškozeným.

„Bylo skončeno vyšetřování a spisový materiál byl předložen dozorovému státnímu zástupci s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video