Počet dopravních nehod stoupá

- Celkem 105.030 dopravních nehod zaznamenala policie na českých silnicích za první pololetí letošního roku. Počet havárií je sice oproti stejnému období loňského roku vyšší, ale klesl počet nehod se smrtelnými následky. Usmrceno bylo 538 lidí což je o 23 méně než loni.
Nejvíce nehod připadá na pátky a středy, primát počtu usmrcených nesou páteční a sobotní nehody. V průměru zemřou při nehodách téměř tři lidé denně.

Těžce zraněno bylo za letošní první půlrok o něco málo lidí méně než za stejnou dobu loni. Lehká zranění utrpělo 12.631 lidí oproti 13.109 lidem v loňském roce. Oproti loňsku se též zvýšila celková škoda způsobená dopravními nehodami, která činí 3,2 miliardy korun.

Za první pololetí našlo na silnicích smrt 468 lidí. Hlavním důvodem smrtelných havárií zůstává nepřiměřená rychlost - na příliš rychle jedoucí řidiče doplatilo životem 205 lidí. Nepatrnou část smrtelných nehod zavinili rovněž chodci a cyklisté.

Příčinou více než poloviny nehod je nesprávný způsob jízdy.

Kvůli alkoholu v letošním prvním pololetí zemřelo na silnicích padesát osob při 4114 nehodách.

Stoupá však počet havárií, při nichž viník z místa nehody odjede. Letos ujeli řidiči z místa havárie v 8736 případech, deset lidí na následky takových nehod zemřelo.

V mezinárodním srovnání jsou počty mrtvých a zraněných stále vysoké. V České republice připadá na milión obyvatel 132 usmrcených osob, zatímco ve Švédsku, Velké Británii nebo Nizozemí jsou tyto počty poloviční.

Většinu, 92,5 procenta, všech nehod za první polovinu letošního roku způsobili řidiči. Na vzniku nehod se rovněž podíleli chodci(1,35 procenta), cyklisté (1,29 procenta) a lesní nebo domácí zvířata (2,69 procenta).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video