Nejdřív sníh, poté oteplení. O víkendu teploty vyšplhají až na 14 stupňů

  • 15
Sníh sice na některých místech v Česku ještě zůstane, mrazy však už ustoupí. V pondělí se budou teploty pohybovat lehce nad nulou, přidá se i sněžení. Do středečního rána může napadnout místy 5 až 10 cm nového sněhu. Ve středu se oteplí na 5 až 9 °C, o víkendu teploty dosáhnou až 14 °C.

„Aktuálně máme teploty vzduchu většinou od -1 do -5 °C, nejnižší teplotu měla Desná - Souš, a to -13 °C. V noci na úterý a přes den se od jihu přidá sněžení, během dne přechodně v polohách pod 400 m i srážky smíšené nebo mrznoucí,“ uvedl pro iDNES meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Výstraha pro Vysočinu a jižní Moravu

Meteorologové vydali výstrahu před ledovkou (nízký stupeň nebezpečí) pro část Kraje Vysočina (okresy Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou) a část Jihomoravského kraje (okresy Blansko, Brno-město, Brno-venkov a Znojmo). Je v platnosti v pondělí od 7 hodin do 18 hodin. "Na Vysočině se během noci vytvořila nízká oblačnost ze které místy, zejména v její jihovýchodní části, mrholí. Mrholení na podchlazeném povrchu namrzá a tvoří slabou ledovku," uvádí ČHMÚ.

V pondělí bude zataženo až oblačno, na východě zpočátku až polojasno. Ojediněle místy slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Ráno a večer ojediněle mlhy, a to i mrznoucí. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 1 do 5 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s. 

V noci na úterý bude převážně zataženo, od jihu místy sněžení nebo mrznoucí mrholení. Ojediněle se objeví i mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty 0 až -4 °C. Slabý jihovýchodní až východní vítr se bude pohybovat rychlostí 1 až 4 m/s.

V úterý přes den čekáme převážně zataženo, na většině území sněžení, během dne v polohách pod 400 m i déšť se sněhem nebo déšť. Silné sněžení bude zejména na Vysočině a na většině území Jihomoravského kraje. Napadne 7 až 12 cm nového sněhu. Ojediněle se mohou objevit mlhy a mrznoucí déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou 0 až 4 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Ve středu bude zpočátku zataženo, místy déšť, nad 700 m sněžení. Ráno se  ojediněle objeví mlhy. Během dne pak bude oblačno s ojedinělými přeháňkami. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od +1 do -3 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 5 až 9 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Ve čtvrtek se očekává oblačno až polojasno. Ojediněle přeháňky, nad 800 m sněhové. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek nás čeká oblačno až zataženo, na většině území déšť, nad 1000 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Výhled počasí od soboty do pondělí předpovídá oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť. Přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty od 5 do 0 °C. Nejvyšší denní teploty mají vystoupat na 9 až 14 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video