Silná bouře vyvrátila v Praze stromy, ve Zlíchovském tunelu napršela laguna

  • 283
V Česku, zejména v Praze, na severu Čech a Moravy, udeřily v sobotu odpoledne velmi silné bouřky s přívalovými dešti. V hlavním městě liják na některých místech vyvrátil stromy, ve Zlíchovském tunelu hasiči odčerpávali lagunu. Na Semilsku napršelo 53 milimetrů srážek, podobné množství meteorologové odhadli i na Bruntálsku a Jesenicku.

V Praze se bouřky s lijáky přehnaly v podvečer. Na meteorologické stanici ve Střešovicích spadlo během půl hodiny 43 mm. Hasiči v metropoli vyjeli kvůli silnému dešti k 55 výjezdům.

„Jedná se o zatopené sklepy, laguny na komunikaci a vyvrácené stromy. Nejvíce případů je v oblasti Prahy 5,“ uvedl na Twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Situace se podle něj již uklidnila.

Ve Zlíchovském tunelu hasiči odstranili lagunu, stejně jako Brusnický je už ale otevřen. V Anežském klášteře napršelo 40 milimetrů. Hasiči také pomohli na člunu dostat se na břeh lidem, kteří se v době lijáku schovali na šlapadlech pod Karlovým mostem.

Na Andělu stála voda: 

Na Smíchově nejezdily tramvaje mezi zastávkami ČSAD Smíchov a Lihovar, spadlý strom na silnici zastavil i autobusy linky 116 mezi Dejvickou a Nebušicemi, vyplývá z informací na webu Dopravního podniku.

„V Libereckém kraji se udržují velmi silné bouřky téměř bez postupu. Na stanici Roprachtice mezi Semily, Vysoké nad Jizerou a Jilemnicí spadlo v předcházející hodině 53 mm. Oblast nejintenzivnějších srážek se bude přesouvat jen velmi zvolna k jihu až jihozápadu,“ informoval po 16. hodině Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiči v kraji měli přes 30 výjezdů. Odčerpávali zejména vodu ze zaplavených míst a odstraňovali popadané stromy. Bláto a bahno na silnicích podle dopravního webu policie působily problémy hlavně na Semilsku.

Uzavřená musela být silnice 2887 u Bozkova a s opatrností byla průjezdná silnice 289 u Příkrého (více čtěte v článku Liják na Semilsku zavalil starý mlýn bahnem, auto skončilo v potoce).

Velmi silné bouřky se objevily i na Bruntálsku a Šumpersku. „V oblasti Rýmařova mohlo podle radarových odhadů spadnout až 50 mm. Bouřková činnost v této oblasti pokračuje. Oblast nejintenzivnějších srážek se bude přesouvat jen velmi zvolna k jihu,“ uvedl meteorolog.

09.června 2018 v 18:00, příspěvek archivován: 09.června 2018 v 18:03

V ulici Ostrovského spadl strom na dvě zaparkovaná auta. Hasiči používají motorovou pilu na odstranění kmenu.

Na Šumpersku hasiči zasahovali na deseti místech. „Vyjeli k několika případům a žádostí o čerpání vody ze sklepů v Šumperku a to na ulicích Vančurova, Zábřežská, Sportovní a další. U většiny událostí voda neustále přitékala a čerpání vody by v danou chvíli bylo neúčinné. Vydatné srážky také napomohly k zatopení podjezdu na ulici Dolnostudénská,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

„Zřejmě vlivem silného větru došlo k pádu stromu u Bohdíkova do kolejiště a následnému nárazu osobního vlaku. Naštěstí se vše obešlo bez zranění a cestujícím byla zajištěna náhradní doprava,“ dodal.

Bouřky se vyskytnou i v neděli odpoledne a večer. V zasažených oblastech lze očekávat rychlé rozvodnění malých toků, zatopení níže položených míst, sklepů či podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video