Vichr v Česku začne v noci slábnout. Energetici likvidují výpadky

  7:19aktualizováno  19:29
Silný vítr bude přes Českou republiku proudit podle meteorologů až do sobotního večera, již během noci na sobotu však bude postupně slábnout. V noci na pátek způsobily poryvy výpadky elektřiny a komplikovaly či stále komplikují dopravu.

"Vítr nyní už nezesiluje. Na horách má sice v nárazech stále ojediněle rychlost 30 až 35 metrů za sekundu, ale už začne postupně slábnout," řekl iDNES.cz krátce před páteční 20. hodinou meteorolog ČHMÚ Stanislav Racko.

Foukat však bude i zítra. V nižších polohách bude mít vítr rychlost v nárazech 15 až 20 metrů za sekundu, na horách do 25 metrů za sekundu. Výrazněji vítr podle meteorologů na celém území zeslábne až během sobotního odpoledne.

V noci na pátek a poté i během dne dosahoval vítr místy rychlosti vichřice. "Nárazy větru postihly celou republiku, nejsilnější byly na horách. V nižších polohách na úrovni silného větru, na horách vichřice až silná vichřice," zhodnotil situaci v pátek ráno meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Orkán, který na severu Evropy zastavoval vlaky, lodě i letadla, tak cestou do Česka zeslábl. V Česku měl vítr v průměru rychlost kolem 27 m/s, na Sněžce byl v nárazu až 38 m/s a na Fichtelbergu na německé straně Krušných hor dosahoval vítr až 40 m/s, což je 144 km/h.

"V nižších polohách byl silný vítr 15-18 m/s, nárazy kolem 20 až 25 m/s," upřesnil Šimandl. Dodal, že v nižších polohách nejvyšší hodnoty meteorologové naměřili v Ústí nad Labem (28 m/s), Svratouchu a Lukách (26 m/s) a Kostelní Myslové (25 m/s). V Brně zaznamenali 23 m/s.

"Ráno vítr částečně zeslábl," doplnil Šopko. Situace by se měla úplně uklidnit až během soboty. Lidé by měli být při pohybu venku opatrní (více o aktuálním varování čtěte zde).

Tisíce lidí zůstávají bez elektřiny

Silný vítr a sněžení zejména v severní části republiky způsobily stovky výpadků dodávek elektřiny, bez proudu tak zůstaly tisíce až desetitisíce odběratelů. Nejvíce jsou zasaženy východní Čechy, Chebsko a Děčínsko.

Dodávky proudu jsou přerušeny i na řadě míst v západních a středních Čechách a na severní Moravě. "V pohotovosti jsou všechny poruchové čety, které postupně obnovují dodávky v postižených místech, ale jelikož vítr trvá, tak nadále dochází k výpadkům vlivem především padlých stromů nebo větví do vedení," popsal mluvčí energetické firmy ČEZ Ladislav Kříž.

V Královéhradeckém kraji a na Semilsku energetici evidovali v noci 43 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu byly v pátek ráno v regionu stovky domácností. Kvůli množství poruch energetici vyhlásili také mimořádný stav v distribuční soustavě v Pardubickém kraji a na Havlíčkobrodsku.

Kolik lidí zůstávalo ještě v podvečer bez proudu a jak dlouho budou výpadky trvat, zatím energetici nemohli říci, protože vítr stále shazuje stromy. "V průběhu dne jsme postupně poruchy opravovali, ale dál dochází k dalším poruchám,"  uvedla v 17:00 Barbora Půlpánová z tiskového oddělení ČEZ. "V noci na dnešek zůstaly bez dodávek elektřiny desetitisíce lidí, během dne se to podařilo snížit na tisíce. Počet poruch klesá, záleží však na počasí, jak se situace vyvine," dodala.

Problémy hlásí železnice i letiště

Vichr v noci omezil provoz i na železnici. Problémy byly hlavně na regionálních tratích. Dálková doprava zásadně narušena nebyla. Také letecká doprava hlásí kvůli vichru omezení, pražské letiště Václava Havla zrušilo kvůli špatnému počasí v Evropě dopoledne zatím pět letů, především spoje s Británií a Ruskem.

Většinu železničních tratí se podařilo opět zprůjezdnit už během pátečního rána, informoval iDNES.cz Radek Joklík z Českých drah. Rychlíky celé dopoledne nabíraly zpoždění jen v úseku Ražice - Protivín, kde trať blokovaly popadané stromy. Vlaky jezdily odklonem přes Putim. Trať byla zprůjezdněna kolem 13. hodiny.

Ve 20:00 hlásil web Českých drah potíže související s vichrem již jen na jedné trati na Šumpersku. Kvůli silnému větru byl přerušen úsek mezi Bohdíkovem a Rudou nad Moravou. Úsek by měl být znovu zprovozněn do 21. hodiny.      

Posílejte fotky a videa

Nafotili jste následky vichřice?

Pošlete své záběry do rubriky Očima čtenářů.

Použité fotografie či videa odměníme honorářem. Podmínky použití fotografií a videozáznamů najdete zde.

Hasiči Olomouckého kraje v současnosti evidují již čtyři desítky událostí spojených se silným větrem. S výjimkou jedné události a to spadeného stromu do kolejiště u Hrubé Vody na Olomoucku, se všechny události řeší na Šumpersku a Jesenicku. Kromě spadlých stromů řeší hasiči i uvolněné plechy na budovách.

"Ve Velkých Losinách v areálu lázní došlo k pádu dvou větších stromů a následnému poškození střechy objektu a několika vozidel," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. V některých místech doprovázela siný vítr i bouřka. "V obci Skorošice na Jesenicku došlo po záblesku se silným úderem k výpadku proudu a poté k podezření požáru v jedné z místních firem. Oznamovatel popsal viditelnou zář z objektu, naštěstí se jednalo jen o nouzové osvětlení v hale," doplnil mluvčí.

V Jablonci vítr zlomil vánoční strom

Hasiči v Moravskoslezském kraji, který byl jedním ze šesti, pro něž platila výstraha před silným větrem a sněhovými závějemi, hasiči do páteční čtvrté hodiny vyjížděli ke 130 zásahům. "Odstraňovali hlavně spadlé a nalomené stromy a větve ze silnic. Nemám dosud informace, že by byl v souvislosti s těmito zásahy někdo zraněn," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Odhadl, že nebudou ani vysoké materiální škody.

"Nebylo poškozeno jediné auto parkující pod padajícími stromy. Strom se ale například vyvrátil na střechu rodinného domu v Petrovicích u Karviné a poškodil komínové těleso," dodal k situaci před 7. hodinou ráno. V centru Ostravy museli hasiči opravit reklamní poutač a několikrát v kraji připevňovali plechy na střeše.

Středočeští hasiči vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána k desítkám případů. "Byly to v převážně výjezdy na likvidaci padlých stromů a větví," sdělila jejich mluvčí Lenka Kostková. Například v Kladně v Anglické ulici se utrhla na desetipatrovém panelovém domě část izolace střechy.

V Březnici na Příbramsku padla pouliční lampa a na šestipatrovém panelovém domě se uvolnil velký plech. V ostatních případech hasiči odstraňovali z komunikacích padlé stromy a větve, nejvíce na Kladensku. Nejvíce práce měli hasiči v noci v okrese Praha-východ a na Příbramsku. "Opět se jezdilo převážně na likvidaci padlých stromů," doplnila Kostková.

V Praze vichr vyvrátil strom na troleje:

Noční vichřice zlomila vánoční strom na náměstí v Jablonci nad Nisou. Ze smrku zůstal jen pahýl. Spadl asi půl hodiny po půlnoci, nikomu se nic nestalo (více čtěte zde). Vánoční strom však nebyl jediným, po celém městě popadala řada stromů, jeden z nich spadl i do elektrického vedení.

Hasiči Královéhradeckého kraje od půlnoci do páteční sedmé hodiny ráno zasahovali u více jak padesáti událostí v souvislosti se silným větrem. Ten zasáhl celý kraj a na mnoha místech vyvracel a lámal stromy a větve, které zablokovaly silnice. Krátce po půl druhé v noci odstraňovali tři stromy, které spadly na zaparkované auto v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Nikdo nebyl zraněn.

Karlovarském kraji byla uzavřená kvůli silnému větru a závějím silnice na Boží Dar. Policisté v průběhu noci vyjížděli k necelé desítce případů v souvislosti se silným větrem a namrzlými vozovkami. Zdejší policisté upozorňují řidiče, aby z důvodu silného bočního větru a námraz na vozovce přizpůsobili svoji jízdu těmto podmínkám a zbytečně tak neriskovali své a ani jiné životy.

Vysočinu zasáhl v noci silný vítr. "Popadané stromy komplikovaly provoz na komunikacích téměř v celém kraji. Od půlnoci do osmé hodiny ráno zasahovali hasiči na Vysočině u 23 událostí v souvislosti s počasím," sdělila mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová. Převážně hasiči odstraňovali popadané stromy z komunikací. Nejčastěji zasahovaly jednotky na Jihlavsku, naopak nejméně událostí evidují na Třebíčsku. U Mirošova na Žďársku narazil po půl šesté ráno řidič osobního vozu do padlého stromu. Skončil v péči zdravotníků.

Vichr prověřil i hasiče v Ústeckém kraji, kteří kvůli němu zasahovali v pátek dopoledne na 22 místech. Podle mluvčího Lukáše Marvana odstraňovali hlavně utržené plechy, spadlé větve a stromy na silnicích. Nejčastěji zasahovali na Děčínsku, kde v Dolní Poustevně spadl betonový sloup elektrického napětí, upevňovali nebo odstraňovali uvolněné plechy ve Varnsdorfu a Dolním Podluží.  Zajistili i létající plechy, které ohrožovaly chodce a auta v centru Ústí nad Labem.

Autoři: , , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...