ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Nadprůměrné teploty vydrží celý týden, na východě vyšplhají až k 15 stupňům

  • 38
Teploty v novém týdnu budou stále velmi nadprůměrné, vyšplhají se až k 15 stupňům. Budou se však vyskytovat velké lokální rozdíly, místy až deset stupňů. Případné noční mrazy mají skončit v úterý. Srážky budou výjimečné; pokud už, na horách může i sněžit.

„Nejtepleji bude po většinu týdne na východě území, kde budou teploty dosahovat nebo dokonce překračovat 15 °C. Podobné teploty se o víkendu mohou objevit už i jinde,“ uvádí ve své předpovědi Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Nový týden tedy bude pokračovat v trendu nadprůměrného tepla, i když se mohou vyskytnout velké lokální rozdíly (i 10 °C mezi nejchladnějšími a nejteplejšími oblastmi).

Meteorologové také varují před pondělní námrazou. „Mnoho silničních meteorologických stanic hlavně v Čechách detekuje vhodné podmínky pro tvorbu námrazy na komunikacích a místy se tomu tak i děje, a to opět i v místech, kde nejsou mrznoucí mlhy,“ uvedl ČHMÚ na sociální síti X. Noční mráz se může objevit i v úterý.

„Ve středu může na hřebenech severních hor padat i sníh, ale jeho množství nebude významné,“ uvedl meteorolog Martin Tomáš.

Podle ČHMÚ v týdnu nespadne velké množství srážek, na konci týdne a začátku nového budou srážky už výjimečné a častěji se objeví slunce. „Počasí bude tak připomínáš spíše polovinu dubna,“ doplnil meteorolog Tomáš.

Dnes (v pondělí) bude zpočátku převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Ráno na horách a ojediněle i jinde, postupně na většině území polojasno až oblačno. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na severovýchodě a východě až 15 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 7 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, ve východní polovině území většinou vítr mírný jihovýchodní až jižní 3 až 7 m/s, bude večer slábnout.

V noci na úterý bude polojasno až oblačno, ojediněle, postupně místy, zejména v Čechách zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Nejnižší teploty 4 až 0 °C, v údolích až -2 °C, ve východní části Moravy a Slezska většinou kolem 6 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

V úterý přes den bude zataženo až oblačno, zejména na východě až polojasno. Zpočátku ojediněle mlhy, i mrznoucí. Později v severovýchodní polovině území místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty v západní polovině území 6 až 11 °C, ve východní 12 až 17 °C. V západní polovině území vítr slabý severní až severovýchodní 1 až 4 m/s, ve východní vítr mírný jižní až jihovýchodní 2 až 6 m/s.

V Česku je nejteplejší únor za sto let. Změna nepřijde ani s koncem měsíce

Ve středu meteorologové předpokládají oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, na severu nad 1200 m i srážky sněhové. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, v jihozápadní polovině Čech 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku 10 až 15 °C, ojediněle až 17 °C. Slabý severní, na východě zpočátku jihozápadní vítr do 4 m/s.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle déšť nebo přeháňky. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti. Postupně místy polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, v západní polovině území 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Slabý, postupně místy mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 6 m/s.

Oceánské proudění přinese déšť a teploty až k jedenácti stupňům, říká předpověď

V pátek meteorologové očekávají oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Postupně místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na východě území místy až 15 °C. Slabý proměnlivý, zpočátku místy mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ráno se ojediněle vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo 7 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 16 stupňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video