(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

Nekonečné léto nemíní přestat, do konce září bude i přes 25 stupňů

  • 45
Současné nadprůměrné teploty budou pokračovat do konce září. V některých dnech bude i více než 25 stupňů Celsia. Přechodně se může mírně ochladit. Pršet bude nyní podle čtyřtýdenního výhledu meteorologů méně, postupně ale bude srážek přibývat.

„Výraznější pokles teplot se očekává začátkem října, kdy se teploty po delší době dostanou kolem dlouhodobého průměru. Takovéto počasí bude pokračovat až do poloviny října,“ uvedli meteorologové.

Období od 17. září do 14. října by podle nich mělo být teplotně nadprůměrné. Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v tomto období je 11,4 stupně Celsia. Nejteplejší byly tyto dny v roce 2006, kdy se průměr dostal na 13,5 stupně. Naopak v roce 1972 to bylo pouze 7,6 stupně Celsia.

„Úhrny srážek by se měly v následujících týdnech pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Srážky se budou vyskytovat zpočátku jen přechodně a během období se četnost jejího výskytu bude zvyšovat,“ dodali meteorologové.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: stupeň Celsia

Video