ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Slunečný čtvrtek trhal rekordy. Nejvyšší únorovou teplotu naměřilo 20 stanic

  • 12
Čtvrteční slunečný den opět překonával rekordy. Dosud nejvyšší únorovou teplotu naměřilo dvacet stanic a 47 ze 154 stanic měřících alespoň třicet let přepsalo rekord pro dnešní den. Ve stanicích Byňov a Ropice bylo okolo 20 stupňů Celsia.

Nejtepleji bylo v Byňově na Českobudějovicku, kde naměřili 20,1 stupně Celsia. V Ropici na Frýdecko-Místecku teploměr ukázal rovných dvacet stupňů, sdělili k dnešním rekordům meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tam, kde vydržela nízká oblačnost nebo mlha, bylo ale výrazně chladněji. Týkalo se to Polabí, dolního Poohří a oblasti Znojemska, kde teploty nepřesáhly devět stupňů Celsia. 

Nejchladněji, stejně jako ve středu, bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde naměřili pouze 3,9 stupně, uvedli meteorologové na webu. Před víkendem dorazí do Česka studená fronta, citelně se ochladí.

Před víkendem dorazí do Česka studená fronta, citelně se ochladí, a meteorologové už proto v příštích dnech teplotní rekordy nečekají. Ještě v pátek se budou maximální teploty pohybovat mezi 12 až 16 stupni, chladněji bude na severozápadě země a v oblastech, kde se udrží nízko mraky. V dalších dnech už teploměr ukáže nanejvýš pět až devět stupňů.

Ve středu bylo nejtepleji ve Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 20,7 stupně Celsia. Bezmála jarní počasí v Česku panovalo také v úterý, kdy bylo maximem 20 stupňů Celsia ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Stále nepřekonaným únorovým maximem v Česku je 22 stupňů Celsia, naměřených 27. února 1994 v Českém Krumlově.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video