Malá osada Jizerka je nejvýše položenou obcí Česka.

Malá osada Jizerka je nejvýše položenou obcí Česka. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Po tropech přišel noční mráz. Na Jizerce bylo minus 2,3 stupně

  • 31
V Česku v noci na středu mrzlo. A to hned na několika místech ve vyšších polohách Jizerských a Krušných hor a na Šumavě. Podle meteorologů není tento jev v horách neobvyklý. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde minimální teplota klesla na minus 2,3 stupně Celsia.

Ještě v pondělí přitom v Česku padaly teplotní rekordy a noc na úterý byla v Praze tropická.

„Dnešní ráno bylo po delší době osvěžující s průměrnou minimální teplotou kolem deseti stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové ve středu na Facebooku.

Přestože Česká republika v posledních týdnech zažívala horko a tropické noci, v pondělí přišla studená fronta a bouřky. Mrazivé teploty zapříčinila i jasná noc.

Jasné noci přinášejí chlad

„V létě to není úplně neobvyklý jev, který se stává zejména tehdy, když je jasno,“ řekl iDNES.cz Miroslav Hakl z ČHMÚ. V podobných případech chladný vzduch stéká do mrazových kotlin, kde se usazuje a tvoří jezera studeného vzduchu, ve kterých se nepromíchává se vzduchem teplým, který se drží výše. „Tvoří se velké rozdíly v amplitudách teplot. Například na Rokytské slati se přes den vyšplhala teplota skoro k pětadvaceti stupňům,“ dodal Hakl.

Červen byl s průměrnou teplotou 20,7 stupně Celsia nejteplejší od roku 1961, odkdy jsou měsíční průměry v Česku sledovány. Patřil zároveň mezi pět nejteplejších měsíců od roku 1961. Dosud nejteplejší červen meteorologové zaznamenali v roce 2003, kdy průměrná teplota byla o 1,3 stupně nižší než letos v červnu.

Rekordní červen v Klementinu. Průměrně bylo 24,5 stupně, nejvíc za 244 let

V pražském Klementinu byla průměrná měsíční teplota 24,5 stupně Celsia, což je nejteplejší červen v historii měření stanice od roku 1775. Jde o zároveň třetí nejteplejší měsíc vůbec.

Tento týden bylo zatím nejtepleji v pondělí v Kuchařovicích na Znojemsku, kde se teplota vyšplhala na 38,4 stupně Celsia. Odpoledne se přes Česko přehnaly bouřky a začalo se pozvolna ochlazovat.

V noci na úterý ještě většina pražských stanic zaznamenala tropickou noc a ráno teplota klesla pár desetin pod 20 stupňů. Výjimkou bylo Klementinum s ranním minimem 20,5 stupně. Do konce pracovního týdne meteorologové očekávají v Česku slunečné počasí s letními teplotami a jen minimem srážek.

Stanice ČHMÚ s teplotou nižší než nula stupňů Celsia:
Jizerské hory: Kořenov, Jizerka-rašeliniště-2,3 
Šumava: Rokytská slať-2,0
Šumava: Kvilda-Perla, Jezerní slať-2,0
Krušné hory: Jelení-1,3
Krušné hory: Rolava-1,1
Zdroj: ČHMÚ

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video