ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

V Česku padly další teplotní rekordy. Nejvíc se lidé ohřáli na Pardubicku

  • 48
Na dvou třetinách meteorologických stanic v Česku padly ve čtvrtek teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v rámci celé České republiky zřejmě v Mokošíně na Pardubicku, kde meteostanice naměřily 37,2 stupně, zatím jde však o neověřený údaj. Několik dalších stanic zaznamenalo teplotu přes 36 stupňů.

V Libereckém a Ústeckém kraji byl teplotní rekord překonán na 20 z 24 stanic, které měří déle než 30 let.

Ve zmiňovaných severních Čechách bylo nejtepleji v Ústí – Vaňově, kde stanice naměřily 36,9 stupně Celsia. „Dosavadní maximum pro Vaňov pro 25. červenec bylo přitom rovných 35 stupňů z roku 1994,“ říká Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu

Minimálně na 36 stupňů se ve čtvrtek v Ústeckém kraji dostala teplota také v Teplicích, Doksanech na Litoměřicku a Kopistech na Mostecku. V Libereckém kraji nikde, nad 35 stupňů teploměr ukázal v České Lípě, Doksech u Máchova jezera a Turnově v Českém ráji.

V Ústeckém kraji mají nový teplotní rekord pro čtvrtek na 13 ze 14 stanic, které měří teploty déle než 30 let. Výjimkou byl Varnsdorf. „Chyběla desetina,“ uvedl Jůza. V Libereckém kraji byl rekord překonán na sedmi z deseti stanic. Odolalo maximum v Jablonném v Podještědí, Českém Dubu a Bedřichově v Jizerských horách.

Alespoň na jedné stanici byl na severu Čech denní teplotní rekord překročen třetí den po sobě, v pátek už zřejmě nová maxima nebudou. „Mělo by být o dva až tři stupně chladněji a pravděpodobnost překonání rekordu je malá,“ dodal Jůza.

Zlínský kraj a Vysočina

Ve Zlínském kraji padl ve čtvrtek teplotní rekord jako na jediném místě ve Strání na Uherskohradišťsku. Meteorologové tam naměřili 32,4 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2006 činilo 32,1 stupně. Nejvýše teplota v regionu vystoupala také ve Starém Městě na Uherskohradišťsku, kde bylo 33,2 stupně Celsia.

Rekordní teplo bylo ve čtvrtek naměřeno také na 12 stanicích na Vysočině. Na šesti z nich neodolal rekord z roku 1963. Na dalších padly rekordy z let 1994 a 2006. Nejtepleji bylo v Dukovanech na Třebíčsku, kde meteorologové zaznamenali teplotu 34,2 stupně Celsia. Doposud tam byl rekordní 25. červenec v roce 2006 s teplotou 33,6 stupně Celsia.

Rekordy z roku 1963 padly také v Moravských Budějovicích, kde teploměr ukázal 34 stupňů Celsia, o 0,3 stupně víc než před 56 lety. V Havlíčkově Brodě byl stejně starý rekord 31,5 stupně Celsia překonán dokonce o 2,4 stupně Celsia. O 1,5 stupně se zvýšil rekord v Přibyslavi (Hřiště). V roce 1963 tam bylo 31 stupňů Celsia. Šestapadesátiletý rekord padl i v Kostelní Myslové, v Počátkách a na stanici Černovice a Dobešov.

Další nová maxima zaznamenali meteorologové ve Vatíně, na stanici Sedlec, v Košeticích, v Hubenově a v Libici nad Doubravou, kde byly rekordní i středeční teploty. V pátek podle meteorologů vystoupají teploty na Vysočině na 31 až 34 stupňů Celsia.

Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský kraj

Nové teplotní rekordy zaznamenaly také všechny meteorologické stanice v Plzeňském a Karlovarském kraji. Nejtepleji bylo v Plzni – Bolevci, kde se odpoledne teplota vyšplhala na 36,3 stupně Celsia. V Karlovarském kraji bylo ve čtvrtek nejtepleji v Sokolově, meteorologové zde naměřili 35,9 stupně Celsia. Stanice však měří teplotu teprve tři roky, o rekordech proto meteorologové nemluví. Ze stanic s delší řadou měření ukázaly přístroje nejvyšší teplotu v Chebu, a to 35,7 stupně Celsia.

Dosavadní rekord stanice v Bolevci byl pro čtvrtek z roku 1994, kdy bylo 33,6 stupně. Cheb měl dosud rekord 32,6 stupně z roku 2006.

Teplotní rekordy padly také v Jihočeském kraji. Nejvyšší hodnotu naměřili v Českých Budějovicích, kde bylo 35,4 stupně Celsia. Znamená to překonání rekordu z roku 1994, kdy bylo o tři stupně méně.

V Kocelovicích u Blatné na Strakonicku naměřili ve čtvrtek naměřili 34,5 stupně, což znamená překonání nejvyšší hodnoty z roku 1946.

Středočeský kraj

Nejvyšší teplotu ve Středočeském kraji naměřila také stanice v Brandýse nad Labem u Prahy, a to 36,2 stupně Celsia.

Druhou nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Neumětelech na Berounsku, 36,1 stupně. Třetím nejteplejším místem regionu byly Poděbrady s 35,7 stupni Celsia, v tomto případě ale nešlo o teplotní rekord.

Rekordy padly například také na stanicích v Průhonicích u Prahy, v Příbrami, v Tuhani na Mělnicku, v Rožmitálu pod Třemšínem, Čáslavi na Kutnohorsku nebo v Lánech na Kladensku.

Východní Čechy a Krkonoše

Na východě Čech ve čtvrtek odpoledne padly teplotní rekordy pro 25. červenec na devíti ze 14 stanic. Nejtepleji bylo zřejmě v Mokošíně na Pardubicku, a to 37,2 stupně, jde ale zatím o neověřený údaj. V Pardubicích přístroje naměřily 35 stupňů Celsia. Dosavadní rekord tam byl z roku 1963, a to 34 stupňů. 

Rekordy padly i v Krkonoších, třeba na hřebenové Labské boudě bylo 24,2 stupně, zatímco v roce 1994 23,8 stupně Celsia.

Velmi teplo bylo ve čtvrtek také v Holovousech na Jičínsku, kde rtuť teploměru vystoupala na 34,4 stupně Celsia – dosavadní rekord z roku 1994 byl překonán o dvě desetiny. Přes 34 stupňů bylo také v Rychnově nad Kněžnou, kde dosáhla teplota hodnoty 34,3 stupně, což stačilo na rekord z roku 1994, kdy bylo rovných 33 stupňů.

Na horách padl rekord i v krkonošském středisku Pec pod Sněžkou – tam bylo 30,1 stupně, dosavadní rekord byl 27,3 stupně z roku 1994. V Deštném v Orlických horách bylo 30,9 stupně, takže rekord z roku 1994 byl překonán o sedm desetin.

Jihomoravský kraj

Pět teplotních rekordů překonalo horké počasí také na jihu Moravy. Padly v Brně-Tuřanech, Brně-Žabovřeskách, Troubsku na Brněnsku, Lednici na Břeclavsku a Dyjákovicích na Znojemsku.

Nejtepleji bylo podle měření meteorologů v Brně-Tuřanech, kde teplota odpoledne vystoupala na 34,3 stupně Celsia. Pokořila tak dosavadní rekord z roku 1963, který byl 33,4 stupně.

V Brně – Žabovřeskách teploměr odpoledne ukázal 34,2 stupně Celsia, dosavadní maximum z roku 2006 bylo o desetinu stupně nižší. Ze stejného roku byl i dřívější rekord 32,8 stupně v Troubsku na Brněnsku, který pokořila dnešní teplota 33,8 stupně Celsia.

Čtvrteční nejvyšší teplota 33,7 stupně vyrovnala rekord z roku 2006 v Lednici na Břeclavsku. V Dyjákovicích na Znojemsku stoupla teplota na 33,6 stupně Celsia, dosud nejteplejší 25. červenec byl v roce 1994 a měřicí stanice tehdy ukázala 33,1 stupně.

Výstraha meteorologů před vysokými teplotami platí do pátku. Tropických 30 stupňů ve čtvrtek odpoledne překročily teploty na většině území České republiky. V pátek podobně vysoké teploty zasáhnou zejména západ země. O víkendu by se mělo mírně ochladit.

Výstraha ČHMÚ

Velmi vysoké teploty (vysoký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Ústecký kraj (Bílina, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec), Liberecký kraj (Česká Lípa), Královéhradecký kraj (Hradec Králové, Jičín, Nový Bydžov), Pardubický kraj (Pardubice, Přelouč) ve čtvrtek od 16:30 do 21 hodin. 

Velmi vysoké teploty (vysoký stupeň nebezpečí):

Platí pro Plzeňský a Karlovarský kraj od čtvrtka 16:30 do pátku 21 hodin.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Ústecký kraj od čtvrtka 16:30 do odvolání.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Ústecký kraj (Rumburk, Varnsdorf), Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký kraj (Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj od čtvrtka 16:30 do pátku 21 hodin. 

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Ústecký kraj (Bílina, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec), Liberecký kraj (Česká Lípa), Královéhradecký kraj (Hradec Králové, Jičín, Nový Bydžov), Pardubický kraj (Pardubice, Přelouč) od čtvrtka 21 hodin do pátku 21 hodin.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Olomoucký a Zlínský kraj od pátku 12:00 do 21 hodin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video