(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Teplé počasí znovu lámalo rekordy, v Karviné naměřili přes 20 stupňů

  • 3
Ve středu v Česku už čtvrtý den v řadě padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo na severní Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší teplotu 20,1 stupně Celsia naměřili v Karviné. Vyrovnání nebo překonání rekordu zaznamenalo osm stanic.

Hodnota naměřená v Karviné znamená vyrovnání tamního rekordu z roku 1997. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nový nebo vyrovnaný rekord pro 7. listopad zaznamenalo osm ze 147 stanic měřících alespoň tři desetiletí.

„Tam, kde od rána svítilo slunce, vystoupily teploty až k 20 stupňům,“ uvedla meteoroložka Marie Odstrčilová. V Bohumíně-Záblatí bylo 19,9 stupně, v Lučině 19,7 stupně Celsia. V prvním případě je to rekord nový, v druhém případě vyrovnaný.

V Mořkově na Novojičínsku padl rekord starý 35 let, tehdy tam 7. listopadu naměřili 17,3 stupně Celsia. Ve středu tam bylo ještě o šest desetin stupně více. Vyrovnání rekordů shodně z roku 1997 zaznamenali také v Přerově, kde bylo 17,1 stupně, a v Rychnově nad Kněžnou (16,4 stupně Celsia). 

Ve čtvrtek by už tolik teplo být nemělo. Podle předpovědi bude zataženo až oblačno, zpočátku ještě ojediněle polojasno. Především na západě se může vyskytnout mrholení nebo slabý déšť. Nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi deseti až 14 stupni, na východě území mohou vystoupat až k 17 stupňům Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video