ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Teploty na startu týdne budou atakovat třicítku, před víkendem se ochladí

  • 1
Vysoké letní teploty budou počasí v Česku provázet i na startu nového týdne. Až do středy se budou blížit tropickým 30 stupňům. Od čtvrtka ale meteorologové očekávají výrazné ochlazení a přeháňky.

Uplynulý víkend byl slunečný a také teplý, v neděli se teplota v Dobřichovicích zastavila jen desetinu stupně pod hodnotou 30 °C. Takové počasí způsobuje tlaková výše nad střední a východní Evropou. Ta nás bude ovlivňovat ještě v první polovině týdne a kolem ní k nám bude proudit ještě trochu teplejší vzduch od jihu.

Více na Počasí iDNES.cz

„Odpolední teploty se tedy v pondělí a úterý budou pohybovat mezi 25 a 30 °C, ojediněle mohou tropických 30 °C překročit. Slunečno by mělo být až do středy,“ uvedli meteorologové. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dodává, že změna přijde ve čtvrtek, kdy se od severozápadu přechodně zatáhne a místy přijdou i přeháňky. Poté nad naše území pronikne studený vzduch, páteční ranní teploty budou pouze kolem 5 °C a odpolední dosáhnou hodnot kolem 16 °C.

V pondělí bude většinou polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 25 až 30 °C, v 1 000 m na horách kolem 21 °C. Slabý, v Čechách během dne mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

V noci na úterý bude polojasno až jasno, k ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty 16 až 12 °C, v údolích až 10 °C. Slabý jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

V úterý přes den zůstane polojasno až jasno, jen ráno mohou ojediněle být mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C. Slabý, během dne místy mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Ještě ve středu meteorologové očekávají jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy nebo nízkou oblačnost. Později při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, v údolích až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý, ve východní polovině území během dne přechodně mírný jižní vítr 2 až 5 m/s.

Změna přijde ve čtvrtek, nejprve bude převážně polojasno a pak od severozápadu přechodně oblačno až zataženo a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na jihovýchodě ojediněle kolem 24 °C. Slabý severozápadní, postupně mírný severní až severovýchodní 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

V létě pršelo nejvíc za posledních deset let, nadprůměrný byl hlavně červen

V pátek předpokládají meteorologové jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti zejména na severovýchodě a východě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, ojediněle přízemní mrazíky.

Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Slabý, během dne mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Od soboty do pondělí by mělo být polojasno až skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, zejména v závěru období. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 25 °C.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video