VIDEO: Českem prošla světélkující mračna. Šlo o schované blesky

  • 6
V noci na středu mohli lidé po celém Česku pozorovat podivně světélkující mračna, a to zejména v Chrudimi, Hradci Králové nebo ve Svitavách. „Ten mrak doslova ve tmě svítí a létají z něj blesky, ale není slyšet žádný hrom,“ napsal k videu takového úkazu například starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý.

Příspěvků na sociálních sítích, které dokumentovaly podivně poblikávající mraky na zatažené noční obloze, se vyrojilo hned několik.

„Za život už jsem viděl hodně věcí, ale tohle ještě ne,“ komentuje situaci Hlavatý. „Nikdy jsem v Tetíně ani jinde nezažil nic podobného.“

Podle Martina Adamovského z Českého hydrometeorologického ústavu se ovšem i v případě mračen bez hromů jedná o bouřku jako každou jinou.

„To, co vidíme, je klasická blesková aktivita. Pravděpodobně jde o blesky schované v oblačnosti nebo za stěnou oblačnosti. V tu chvíli se tedy neprojevují jako blesky, které známe jako čáry na obloze, ale pouze jako záblesky.“

Kroupy velké až 7 centimetrů

„Včera (ve středu, pozn. red.) k večeru a večer nastala jedna z nejvýraznějších konvektivních situací tohoto roku,“ píše na svém Twitteru Český hydrometeorologický ústav. Upozornil také na skutečnost, že se v noci vyskytlo po republice hned několik supercel, z nichž jedna putovala z východních Čech přes Mohelnicko a další ze severní Moravy až do Slezska.

Atlas mraků: Poznejte z nich, jestli zaprší a jaké čekat počasí

„Supercelární bouře je typ bouřky, která vzniká za určitých podmínek v atmosféře ve chvíli, kdy máme dostatečný ‚střih‘ větru. Ten nastává ve chvíli, kdy nám ve výšce 5 až 6 kilometrů ve vzduchu dostatečně fouká,“ vysvětluje Adamovský.

„Jejich výrazným znakem je, že rotují - jejich základna nějakým způsobem rotuje a i jejich tvar tomu odpovídá. Díky těmto vlastnostem můžou supercely přinášet ty nejvýraznější bouřkové jevy, jakými jsou například přívalové srážky, tornáda nebo obrovské kroupy,“ dodává.

Obě večer zaznamenané supercely produkovaly kroupy velké přes 5 centimetrů. Lokálně se například na Vítkovsku našly kroupy i větších rozměrů, a to okolo 7 centimetrů.

Kroupy vedle světélkujících mračen také vzbudily ohromný poplach na sociálních sítích, kam lidé přidávaly jejich fotky v poměru například k dlaním.

Včerejší mračna a bouřkové úkazy, které rychle obletěly internet, nejsou příliš výjimečnou podívanou. Podobně zajímavé mraky viděli v dubnu tohoto roku například obyvatelé Třebíčska, když se na nebi nad Jaroměřicemi nad Rokytnou vyskytl mrak, který vypadal, jako kdyby někdo praštil pěstí přímo do nebe.

A například před třemi lety se na území Zlínského kraje v podvečer vyrojily mraky, které lidé popsali jako „připomínající scénu z Pána prstenů“. Fotografie zvláštních úkazů na obloze lidé často dokumentují například na facebookové skupině Lovci bouřek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video