ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Meteorologové vydali výstrahu před vedrem. Teploměry ukážou až 34 stupňů

  • 13
Neděle bude v pořadí již několikátým dnem, kdy Česko zasáhnou vysoké teploty. Teploměry budou během odpoledních hodin ukazovat až čtyřiatřicet stupňů Celsia. Meteorologové proto před extrémními teplotami vydali výstrahu. Platí až do večerních hodin pro téměř celé území Česka.

Výstraha vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem platí do sedmé hodiny večerní. Meteorologové varují především před velmi vysokou zátěží na lidský organismus, nebezpečím přehřátí a dehydratací. 

Zároveň varují, že extrémní vedra mohou způsobit potíže v dopravě. Jedná se o nebezpečí vybočení a lomů kolejnic na železnici v důsledku jejich roztažení horkem. 

Více na Počasí iDNES.cz

Meteorologové doporučují dodržovat pravidelný pitný režim. Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. 

Lidé také nemají nenechávat děti nebo zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Doporučují věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům.

Vysoký stupeň nebezpečí a očekávaných 34 stupňů Celsia platí v severozápadní polovině Čech. Meteorologové toto varování vydali pro Kralupy nad Vltavou, Mělník, Neratovice, Slaný, Bílinu, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec a Českou Lípu.

Pro ostatní oblasti vydali meteorologové varování s nízkým stupněm nebezpečí, pouze na Vysočině neplatí žádná výstraha.

Meteorologové vydali i výstrahu nízkého stupně pro severní polovinu Česka, kde hrozí v pondělí odpoledne ojediněle silné bouřky s přívalovými dešti kolem 35 mm. V části Čech vydrží i v pondělí teploty přes 31 stupňů.

Bouřky hrozí v celém Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v Praze a v částech Středočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video