ilustrační snímek | foto: AP

Prudce se ochlazuje. Přijde silný vítr s bouřkami, může i sněžit

  • 115
Vysoké teploty z posledních dnů v pondělí výrazně spadnou. Podle meteorologů bude tento týden bohatý na množství srážek, ve vyšších polohách bude i sněžit. Přes den bude maximálně 13 stupňů, v noci teploty spadnou i k bodu mrazu. Silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami zasáhnou v pondělí večer Jihočeský kraj a Vysočinu.

Podle meteorologa Josefa Hanzalíka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude během pondělí přes naše území přecházet k jihovýchodu výrazná studená fronta, jež přinese výrazné ochlazení. 

Meteorologové očekávají vydatný déšť s krátkodobými úhrny až kolem 30 l/m2, ale také silný vítr místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), v bouřkách mohou být krátkodobě nárazy přes 20 m/s (přes 70 km/h).

„Přechodně může také zabouřit, a bouřky mohou být provázeny kroupami nebo krupkami. V průběhu večerních a nočních hodin bude déšť v polohách nad 500 m přecházet do mokrého sněhu, na horách do sněžení. Napadnout může 3 až 10 cm nového sněhu, který na horách v kombinaci s nárazovým větrem způsobí vývraty a polomy stromů,“ doplnil meteorolog Hanzalík. Podle něj se dají očekávat komplikace zejména v energetice a dopravě. 

Dnes (v pondělí) bude zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle mlhy. Od západu zataženo s přeháňkami a deštěm, místy i vydatnějším, na východě déšť až večer. Místy bouřky. Večer na severozápadě a západě nad 500 m déšť se sněhem a sněžení.

Nejvyšší teploty od 13 °C na západě po 26 °C na východě. Odpoledne od severozápadu výrazné ochlazení, v 1 000 m na horách od 8 °C v Krušných horách po 21 °C v Beskydech. 

Na pondělí vyhlásilo ČHMÚ výstrahu kvůli silnému větru, který může způsobit poškození stromů a lesních porostů, možné mohou být i menší škody na budovách. Meteorologové ve výstraze varují na nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, či na možné komplikace v dopravě. 

„Bouřky mohou být provázeny kroupami nebo krupkami. V horských polohách na západě a severu může během večera a noci napadnout 3 až 15 cm převážně mokrého sněhu,“ doplnil k pondělní předpovědi Hanzalík. ČHMÚ také vyhlásilo výstrahu kvůli sněhové pokrývce, která během noci může na vozovce vytvářet zmrazky. Výstraha potrvá od pondělních 23 hodin do úterního rána.

Jihočeský kraj a Vysočinu zasáhnou během pondělního večera silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. Bouře už postupují přes Šumavu a vítr dosahuje v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Výstraha nyní zahrnuje téměř všechny regiony kromě Karlovarského a Plzeňského kraje a malé části severních Čech.

V noci na úterý meteorologové očekávají zataženo až oblačno, déšť, nad 500 m déšť se sněhem nebo sněžení. Během noci postupně od západu srážky místy a v západní polovině Čech ubývání oblačnosti. Nejnižší teploty 6 až 2 °C, v západní polovině Čech kolem 2 až -2 °C. 

„V horských polohách na západě a severu může během noci napadnout 3 až 10 cm převážně mokrého sněhu. Sněhová pokrývka se může přechodně vyskytnout i ve vyšších a středních polohách,“ předpovídá Hanzalík.

V úterý předpověď ukazuje zpočátku oblačno až zataženo, v západní polovině Čech i polojasno. Místy doznívající občasný déšť, nad 500 m déšť se sněhem nebo sněžení. Během dne postupně oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky, nad 1 000 m sněhové. Večer další ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C. 

Na středu bude polojasno až oblačno, během dne od jihu až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, na severu nad 1 000 m sněhové. Večer od severozápadu ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. 

Ve čtvrtek bude polojasno až jasno, během dne přibývání oblačnosti až na zataženo a místy, zejména na jihu občasný déšť. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. 

V pátek odborníci předpovídají polojasno až jasno, během dne přibývání oblačnosti až na zataženo a místy, zejména na jihu občasný déšť. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí ukazuje polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na začátku období přechodně i zataženo, místy déšť. Nejnižší noční teploty 8 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 17 °C, v závěru období místy až 20 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video