Ilustrační foto | foto: Reuters

Začátek týdne bude chladnější se sněhem i v nižších polohách, pak se oteplí

  • 3
Za studenou frontou, která v noci na pondělí přešla přes naše území k východu, se ochladí jen nepatrně. Výraznější ochlazení přijde v noci na úterý, dešťové přeháňky budou přecházet ve sněhové už v polohách nad 400 metrů. Ve středu můžeme očekávat slunečné počasí. Poté začne opět pršet a teploty postupně dosáhnou až plus deseti stupňů.

„V dalších dnech k nám budou v čerstvém západním, postupně jihozápadním proudění postupovat frontální systémy z Atlantiku. Od čtvrtka až do začátku příštího týdne bude tedy převažovat zataženo až oblačno. Srážky budou zpočátku většinou sněhové, jen v nižších polohách smíšené, postupně se dešťové kapky objeví i na horách,“ sdělil Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí bude oblačno až zataženo, od západu místy přechodně polojasno. Ojediněle přeháňky, zpočátku na východě občasný déšť, ojediněle i mrznoucí, k večeru naopak na západě přeháňky četnější. Na horách bude převážně padat sníh. Zpočátku se budou na Moravě místy vyskytovat mlhy.

Nejvyšší teploty na 6 až 10 °C, jen na východě může být místy kolem 4 °C, v 1 000 m na horách kolem 2 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h) se bude v Čechách večer měnit na západní.

V noci na úterý čekáme oblačno, od severozápadu přechodně až zataženo a na většině území Čech a Českomoravské vrchoviny přeháňky, které budou přecházet v polohách nad 400 metrů do sněhových. K ránu ubývání srážek i oblačnosti. Na Moravě ojediněle mlhy. Nejnižší teploty plus 3 až minus 1 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na čerstvý severozápadní 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V úterý přes den bude polojasno až oblačno, na horách místy, jinde jen ojediněle sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů budou i smíšené. K večeru ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout a v Čechách se začne měnit na jihozápadní.

Ve středu bude nejprve skoro jasno až polojasno, postupně se bude místy vytvářet nízká oblačnost s ojedinělým slabým sněžením. Odpoledne a večer se na západě Čech zatáhne frontální oblačností a začne sněžit, ojediněle mohou padat i srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty minus 2 až minus 6 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Slabý proměnlivý, během dne postupně kromě západu Čech mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

O Vánocích se teploty udrží nad nulou, v noci začne mrznout, říká předpověď

Čtvrtek přinese zataženou až oblačnou oblohu, místy bude sněžit, v polohách pod 400 metrů může padat i déšť se sněhem. Později odpoledne a večer budou v Čechách srážky ustávat a oblačnost bude ubývat místy na polojasno.

Nejnižší noční teploty plus 1 až minus 3 °C, při malé oblačnosti ojediněle až minus 5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jižní.

V pátek očekáváme oblačno až zataženo, jen zpočátku místy polojasno. Od západu na většině území déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 500 metrů bude sněžit. Nejnižší noční teploty plus 1 až minus 3 °C, při malé oblačnosti ojediněle až minus 5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný, během dne čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Od soboty do pondělí bude oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Místy občasný déšť, zpočátku od vyšších poloh srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty plus 2 až minus 2 °C, v závěru období
5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, postupně 6 až 10 °C.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video