ilustrační snímek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Závěr týdne bude slunečný, místy bude i sněžit. Poté nás čeká vichr a déšť

  • 5
Do konce týdne vystřídá relativně chladné počasí pomalé oteplování. Podle meteorologů nás čeká slunečný víkend, který bude místy doprovázet sněžení. Začátek následujícího týdne však bude ve znamení deštivého, velmi větrného a teplého počasí, hory tak zasáhne obleva.

„Středa byl po delší době den, který svým počasím odpovídal datu v kalendáři. Průměr maximálních teplot se pohyboval kolem dvou stupňů Celsia a i v nižších polohách se objevily sněhové přeháňky,“ zhodnotil počasí meteorolog Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle meteorologa nás čeká slunečný víkend. „Sobota bude ve znamení inverzního počasí, převládat by mělo slunečno. Teplo bude zejména na Šumavě. Ještě v neděli očekáváme relativně slunečno, i když mraků už bude více a odpoledne budou další přibývat od západu, večer se navíc přidá déšť,“ popsal meteorolog počasí následujících dní.

Dnes (ve čtvrtek) bude polojasno až oblačno, zejména v jižní polovině území zpočátku až jasno. Během dne od severu až zataženo, ojediněle, na severu a severovýchodě místy sněžení, v polohách pod 400 m i srážky smíšené. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, na jihu Moravy ojediněle až 6 °C, v 1 000 m na horách kolem -2 °C. 

V noci na pátek předpověď ukazuje oblačno až zataženo, k ránu na západě a jihozápadě ubývání oblačnosti. Na severu a severovýchodě místy, jinde jen ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky, pod 400 m srážky smíšené. Nejnižší teploty 2 až -2 °C, v jihozápadní polovině Čech až -4 °C. 

V pátek bude oblačno až zataženo, ráno zejména na západě a jihozápadě, během dne místy i jinde, polojasno až skoro jasno. Na severovýchodě zpočátku místy, jinde jen ojediněle déšť nebo přeháňky, nad 500 m srážky sněhové. Večer ojediněle tvorba mlh. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, na jihu Moravy ojediněle až 8 °C.

V sobotu meteorologové očekávají jasno až polojasno, zpočátku místy nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. 

V neděli předpověď předpokládá zpočátku polojasno až oblačno, později od západu až zataženo, místy s deštěm, nad 1 100 m zpočátku srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, v Čechách místy až 11 °C.

Vysoké teploty vystřídá ochlazení, sněžit může konečně i v nížinách

V pondělí bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, nad 1 200 m, postupně nad 700 m srážky sněhové. Na Moravě zpočátku ojediněle srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, ve východní polovině území 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Silný jihozápadní až západní vítr 8 až 13 m/s, místy s nárazy 20 až 25 m/s, na horách kolem 30 m/s, během dne bude částečně slábnout.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtku ukazuje oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami, od středních poloh srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 7 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video