ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Příští týden nastoupí léto, vyšší teploty vydrží až do červencových svátků

  • 8
Z následujících čtyř týdnů má být nejteplejší ten příští, kdy by teploty měly vystoupit až na 27 stupňů. Meteorologové však v příštím týdnu očekávají také bouřky se silnými dešti. Přelom června a července bude zřejmě horký, na mírně nižší teploty než bývá obvyklé bychom se měli připravit v druhém prázdninovém týdnu. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí, kterou v pátek vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V období od 15. června do 12. července budou teploty na úrovni dlouhodobého průměru pro toto období, nebo i mírně nad ním. V nadcházejícím týdnu teploměr ukáže přes den vytrvale hodnoty nad dvacítkou. V druhé polovině týdne vystoupají až na 27 stupňů. Také noci budou teplé, může být až 17 stupňů.

Následující měsíc by se týdenní úhrny srážek měly postupně snižovat, stále by se měly pohybovat kolem dlouhodobého normálu i těsně nad ním. „Přičemž může docházet ke střídání suchých a vlhkých několikadenních období,“ doplňuje ČHMÚ.

Bouřky trápí Česko od uplynulého víkendu. Na přelomu minulého a tohoto týdne přívalové deště zvedly hladiny řek ve východní polovině republiky. Nejvíce škody velká voda napáchala na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji. Povodně si tam vyžádaly jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z Šumvaldu. Po další nezvěstné ženě se stále pátrá. 

Ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými dešti a kroupami hrozí podle ČHMÚ i v sobotu po poledni na celém území Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video