Vydatné srážky ještě nekončí, teploty v dalších dnech nepřekročí 20 stupňů

  • 34
Vydatný déšť, který ve středu zasáhl jihozápad a severovýchod Čech, ještě nekončí. Čtvrteční úhrny mohou dosáhnout až 50 milimetrů. Od pátku bude dešťová intenzita menší, oblačno s přeháňkami ale zůstane i v dalších dnech. Teploty nepřekročí 20 stupňů.

„I pátek bude deštivý, ale intenzita srážek už bude menší, k večeru čekáme ustávání srážek. O víkendu bude většinou oblačno a místy přeháňky, nejvyšší teploty od 14 do 18 °C,“ předpokládá meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Ve čtvrtek očekávají meteorologové zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky, místy i vydatnější srážky. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy bouřky. Nejvyšší teploty 13 až 18 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 11 °C, v 1 000 m na horách kolem 10 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 6 °C.

Mírný západní až severozápadní, na východě až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s v bouřkách přechodně zesílí. Zpočátku na severu a východě slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

Nejvyšší srážky byly na jihozápadě

Od středečních 6:00 do čtvrtečních 6:00 spadlo nejvíc - 20-50 mm srážek/24 hodin na jihozápadě Čech.

V severovýchodní polovině území srážky během noci ustaly, zatímco v jihozápadní polovině ráno trvalý déšť pokračoval.

V závislosti na spadlých srážkách a z hřebenů hor i odtávání sněhu docházelo na zasažených tocích k vzestupům hladin.

Vzestupy s dosažením 1. SPA zaznamenalo Labe v profilech Špindlerův Mlýn, Labská a Vestřev, Metuje v Krčíně, Červený potok v Hořovicích, Botič v profilu Jesenice - Kocanda, Černé Opavě v Mnichově, Černém potoce ve Velké Kraši, Vidnavce ve Vidnavě a Bystřička v profilu Bystřička nad nádrží.

Zdroj: ČHMÚ

„Místy trvalejší srážky ojediněle s úhrny až 50 milimetrů. Na severu a severovýchodě v bouřkách ojediněle kolem 40 milimetrů a kroupy,“ doplňuje meteorolog Handžák.

V noci na pátek bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, na severovýchodě zpočátku ojediněle bouřky. Nejnižší teploty 10 až 6 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek přes den předpokládá ČHMÚ zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky, k večeru ustávání srážek a v Čechách od západu ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude k večeru slábnout.

V sobotu očekávají meteorologové většinou oblačno, během dne místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na jihovýchodě až 20 °C. Slabý, během dne mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

V neděli bude převážně oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Odpoledne a večer od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

V pondělí předpokládá ČHMÚ oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na jihovýchodě až 21 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Oblačno až zataženo, místy občas déšť nebo přeháňky. Přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 18 °C.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video