Ničivá povodeň v roce 2010

Ničivá povodeň v roce 2010 | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Silný déšť pozvolna zvedá hladiny řek, severovýchod Česka je ve střehu

  • 13
Na severovýchodě České republiky do dnešního rána spadlo 5 až 20 milimetrů srážek. U některých řek se začaly postupně zvedat hladiny. Vydatný déšť má pokračovat na většině území i v úterý, napadnout může až 50 milimetrů srážek. Stále tak platí výstraha před povodněmi, zejména pro Pardubicko a Chrudimsko.

Na severovýchodě České republiky do úterního rána spadlo 5 až 20 milimetrů srážek, v maximech dokonce až 29 milimetrů.

V deštěm nejvíce zasažených oblastech řeky reagovaly mírnými vzestupy hladin, nejčastěji od 10 do 55 centimetrů. Na tocích v povodí Odry, horní Moravy, Bečvy, horního Labe a Jizery byla překročena úroveň 1. stupně povodňové aktivity. Hladiny ostatních toků kolísaly jen mírně nebo byly setrvalé.

Více na Počasí iDNES.cz

Již včera meteorologové vyhlásili extrémní stupeň nebezpečí a varování před až třetím stupněm povodňové aktivity pro Pardubicko a Chrudimsko. Nyní rozšířili tuto výstrahu také pro Moravskou Třebovou a Mohelnici. Výstraha je pro tuto oblast platná od úterního večera do odvolání. Zde může voda zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.

Vysoký stupeň nebezpečí je vyhlášen i pro celý Moravskoslezský kraj a velkou část Olomouckého a Zlínského kraje. Vydatný déšť zasáhne i severovýchod Královéhradeckého kraje, Krkonoše, Vysočinu, Hodonínsko, také oba severní výběžky a oblast Kutné Hory a Čáslavi v kraji Středočeském.

Snížená viditelnost, prudká voda

Ve všech jmenovaných oblastech bude snížená viditelnost, doporučuje se tedy například snížit rychlost jízdy autem, stejně tak i nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Lidé by se měli vyhnout i pohybu v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

Počasí u nás bude ovlivňovat prohlubující se tlaková níže, která bude postupovat z Balkánu nad střední Evropu.

Na Moravě a ve Slezsku, postupně od východu můžeme i v úterý na většině území čekat déšť, na severu a severovýchodě později i vydatný. V polohách nad 800 metrů budou srážky smíšené nebo sněhové. Na tocích ve srážkami zasažených povodích bude docházet k vzestupům hladin, v místech s vyšším nasycením půdy i výraznějším.

Teploty se budou průměrně pohybovat kolem 8 stupňů, v tisíci metrech na horách pak kolem 2 stupňů nad nulou. Na hřebenech Jeseníků a Krkonoš napadne kolem 20 centimetrů sněhu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video