(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Mrazy postupně povolují, o víkendu se oteplí až na 12 stupňů

  • 28
Ačkoliv na Šumavě ve čtvrtek ráno klesaly teploty až k -20 °C, v příštích dnech by se mělo postupně oteplovat. O víkendu se teploty mohou vyšplhat až na 12 °C a podobný ráz by si počasí mělo udržet i v příštím týdnu. V noci ale bude i nadále mrznout.

„Nejnižší teploty byly ve čtvrtek ráno na Šumavě, kde klesly na -10 °C, na Rokytské slati, Kvildě-Perle a Březníku až pod -20 °C. Nejtepleji bylo v Ústeckém kraji, teploty se tam pohybovaly mezi -2 a -5 °C. Přes den se teploty dostanou na 3 až 7 °C, na západě a severozápadě Čech bude místy jen 1 až 4 °C,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Noc na pátek už bude teplejší díky oblačnosti, na východě teploty ještě mohou klesnout až k -6 °C, o víkendu už se ale většinou budou pohybovat v intervalu 0 až -5 °C. Nejvyšší víkendové denní teploty budou mezi 5 až 9 °C, v neděli se v Čechách mohou místy vyšplhat až na 12 °C. V příštím týdnu očekáváme minimální teploty +3 až -1 °C, nejvyšší denní teploty budou mezi 7 až 12 °C.“

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Od severozápadu bude přibývat oblačnosti a v Čechách se odpoledne a večer místy objeví sněžení.V polohách pod 400 m budou srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší teploty budou 3 až 7 °C, v 1 000 m na horách kolem -2 °C. Zpočátku bude foukat slabý, postupně mírný jihozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, který bude večer slábnout.

V noci na pátek bude oblačno až zataženo, na východě většinou polojasno. Zejména na horách očekáváme sněžení, v  polohách pod 400 m budou zpočátku srážky smíšené. Ojediněle se objeví mlhy, které mohou být i mrznoucí. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C, ojediněle se může tvořit náledí. Na východě bude až -6 °C. Bude vát slabý jihozápadní až západní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s.

V pátek přes den předpokládáme zataženo až oblačno, zpočátku na východě i polojasno. Místy se objeví sněžení. Během dne budou v polohách pod 500 m srážky smíšené nebo dešťové. Později odpoledne a večer budou srážky ustávat a částečně bude ubývat oblačnosti. Nejvyšší teploty budou 4 až 8 °C. Povane slabý západní, postupně severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

V sobotu bude polojasno až oblačno. V noci a ráno se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty budou -1 až -5 °C, ojediněle mohou klesnout až k -7 °C, na některých místech hrozí tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C. Zpočátku bude vát slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, postupně se pak změní na mírný jihovýchodní o rychlosti 2 až 6 m/s.

V neděli bude polojasno až oblačno, na Moravě místy zataženo s nízkou oblačností. Ojediněle se objeví slabé sněžení nebo mrholení, zpočátku i mrznoucí. Nejnižší noční teploty budou mezi 0 až -4 °C, na západě a jihozápadě Čech a ojediněle i jinde klesnou až k -6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, v Čechách místy vystoupají až na 12 °C. Povane mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, který bude večer slábnout. Na západě a jihozápadě Čech bude foukat vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

V pondělí očekáváme oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Postupně se od západu místy objeví déšť nebo přeháňky, nad 800 m budou srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +1 až -3 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle klesnou až na -5 °C. Nejvyšší denní teploty budou 6 až 10 °C. Zpočátku bude vát slabý proměnlivý vítr, postupně se změní na mírný západní až severozápadní 2 až 6 m/s.

Výhled počasí od úterý do čtvrtka: Zpočátku bude oblačno, přechodně polojasno, místy se objeví přeháňky, které budou na horách sněhové. Postupně bude zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, na horách se přechodně objeví srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty budou mezi 0 až -4 °C, postupně se oteplí na +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty budou od 7 do 12 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video