Ilustrační snímek | foto: AP

Ranní teploty na začátku týdne klesnou pod nulu, varují meteorologové

  • 6
Od pondělí do středy mohou k ránu klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska.

Meteorologové v souvislosti s nízkými teplotami vydali výstrahu, která platí od půlnoci z neděle na pondělí do středečních 9:00. Výstraha se týká většiny Plzeňského, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a celého Ústeckého kraje a Prahy, platí také pro Jihomoravský kraj a části Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, zpravidla před východem slunce,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Více na Počasí iDNES.cz

Přízemní mrazy jsou obvyklé v jarních měsících. Letošní nástup jara je mimořádně brzký, na začátku března vykvetly meruňky. Právě meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních a kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy víc než například jabloně. V posledních deseti letech se stalo osmkrát, že byla kvůli brzkému vykvetení a následným mrazům úroda zdecimována hned zjara.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video