Námraza na silnici na Vysočině

Námraza na silnici na Vysočině | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Konec listopadu bude chladnější, nižší teploty vydrží až do Vánoc

  • 19
Ráz počasí v následujících dvou týdnech ovlivní výrazná brázda nízkého tlaku vzduchu, kvůli které bude převládat chladnější počasí, než je obvyklé. Denní teploty budou kolem nuly nebo slabě nad nulou. Bude převážně sněžit, v nižších polohách budou srážky smíšené. Podle měsíčního výhledu by chladněji mohlo být až do Vánoc.

„Ještě před týdnem se zdálo, že nastávající týden bude ve znamení teplejšího počasí, ovšem současný předpokládány vývoj nasvědčuje o opaku. Vliv této brázdy na počasí ve většině Evropy potrvá do konce listopadu a pravděpodobně i na začátku prosince. Proto v obou dvou následujících týdnech bude převládat o něco chladnější počasí, než je pro toto roční období obvyklé,“ uvádí meteorologové ve svém měsíčním výhledu.

Příští týden se průměrná teplota vyšplhá maximálně k jednomu stupni nad nulou. V noci budou teploty klesat až k minus třem stupňům Celsia. Celé období od 27. listopadu do 24. prosince by mělo být z hlediska teplot slabě podprůměrné.

Nejnižší průměrnou teplotu pro následující čtyři týdny zaznamenali meteorologové v roce 1969, kdy bylo -5,3 °C. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy se průměrné teplot dostaly na 4,5 °C. Interval průměrných srážek se pohybuje od 33 do 52 milimetrů. 

Výstraha na náledí v noci na neděli

Meteorologové vydali výstrahu na náledí, které se bude tvořit na mokrém a prochlazeném povrchu v noci na neděli. Četné náledí s vysokým stupněm nebezpečí se bude objevovat v celém Karlovarském kraji a v okresech Chomutov, Most, Teplice a Ústí nad Labem v Ústeckém kraji. Na Plzeňsku výstraha platí pro Tachovsko.

Před náledím s nízkým stupněm nebezpečí varují meteorologové dále v Praze, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém kraji a na Vysočině. Výstrahy trvají až do nedělních devíti hodin dopoledne.

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem. Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video