(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Pravé ladovské Vánoce letos nebudou. Ochladí se až na Silvestra

  • 23
Letošní Vánoce budou zřejmě na blátě. Na Štědrý den bude v Praze a v části jižních a západních Čech více než pět stupňů. Pravděpodobnost sněžení je téměř po celém Česku maximálně 50 procent. Větší naději na chladnější počasí a sníh mají jen některé oblasti na horách. Ochladí se až po Silvestru.

„Předpokládáme, že období od 17. prosince 2018 do 13. ledna 2019 bude teplotně průměrné. I jednotlivé týdny budou teplotně průměrné,“ zní od meteorologů. 

Nejteplejší týden z celého měsíce bude podle měsíčního přehledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) během vánočních svátků. Maximální denní průměrné teploty budou okolo 2 °C, v noci budou nejnižší průměrné teploty -4 °C. 

Na Štědrý den je podle meteorologů jen velmi malá pravděpodobnost, že rtuť teploměru klesne pod nulu. Nízké jsou i šance, že bude 24. prosince sněžit. „Více než poloviční je pravděpodobnost nízkých teplot a sněžení o Štědrém dnu na Českomoravské vrchovině, Jeseníkách a části Krkonoš,“ tvrdí meteorologové. 

Ochladí se až po Silvestru, od 31. prosince do 6. ledna se průměrné denní teploty vyšplhají maximálně k nule. Nejnižší noční průměrné teploty klesnou k  -6 °C. 

Předpověď rozpětí týdenního průměru minimálních nočních a maximálních denních teplot od 17.12. do 13.1. 2019

„Jednotlivé týdny i období jako celek vychází srážkově průměrné. Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat kolem 10 milimetrů,“ tvrdí meteorologové Z ČHMÚ. 

Od roku 1951 byly nejnižší denní teploty v období od 17. prosince do 13. ledna v roce 1962. Nejnižší průměrné teploty klesly k -7,6  °C. V roce 2006 byly průměrné teploty naopak nejvyšší a to 3,5  °C. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video