Silný vítr. Ilustrační snímek | foto: David Peltán, MAFRA

Část Česka zasáhne v sobotu odpoledne silný vítr, nejsilnější bude večer

  • 0
Část Česka zasáhne v sobotu odpoledne silný vítr s nárazy 60 až 75 kilometrů v hodině. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Prahu, střední Čechy, Vysočinu, Pardubický a Jihomoravský kraj až do sobotní půlnoci. Západní a později severozápadní vítr by měl mít největší sílu v sobotu večer.

„Během soboty 4. ledna nad střední Evropou přechodně zesílí západní, postupně severozápadní proudění mezi hlubokou tlakovou níží nad severní Evropou a tlakovou výší se středem nad Biskajským zálivem,“ upřesnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Před silným větrem varují meteorologové od sobotní čtrnácté hodiny do půlnoci téhož dne.

Vítr může poškodit stromy a lesní porosty, menší škody můžou být rovněž na budovách. Hrozí i komplikace v dopravě. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky,“ uvedli meteorologové.

Lidé by měli být také opatrní při pohybu venku a při řízení aut. Na horách by měli omezit túry a nechodit zejména na hřebeny.

Výstraha platí pro Prahu, část Středočeského kraje, Pardubický kraj, Kraj Vysočina a část Jihomoravského kraje.

Podívejte se na aktuální počasí nad Prahou:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video