Silné bouřky zasáhnou pohraničí Česka, hrozí lokální povodně na Moravě

  • 69
Na severu a východě Moravy společně s Libereckem a Plzeňskem hrozí v sobotu odpoledne silné bouřky. Doprovodit je může i přívalový déšť a kroupy. Výstraha meteorologů pro velmi silné bouřky platí pro Plzeňský a Liberecký kraj. Stejně tak pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, kde je také povodňová pohotovost. Ta platí i pro Pardubický kraj. Bouřky budou i v neděli.

Na Plzeňsku jde především o oblasti Železné Rudy, kam během odpoledne dorazila velmi silná bouřka doprovázená přívalovým deštěm. Krátkodobé úhrny čítají 40 mm a bouřka přinese pravděpodobně i kroupy. Není ale doprovázená silným větrem a podle meteorologů se udržuje v oblasti téměř bez pohybu. Proudy vody z krajiny by mohly způsobit přívalové povodně.

Podobná situace zasáhla i Frýdlantsko, kde se vyskytuje velmi silná bouřka, kterou také doprovází přívalové deště s krátkodobými úhrny kolem 40 mm a kroupami. Přívalové deště mohou i na severu Čech způsobit vylití řek.

Český hydrometeorologický ústav varuje před přívalovými dešti na severu a východě Moravy, voda ze srážek se může valit i ze svahů. Tím se mohou rychle naplnit koryta menších řek a potoků, kterým hrozí rozvodnění. Vodu po přívalových deštích mají očekávat také řidiči v podjezdech a lidé ve sklepích a podchodech. Silnější proudy vody navíc mohou podemlít silnice. 

K dešti se přidá také nárazový vítr, který může lámat větve a vyvracet stromy. Podle meteorologů nemají místy chybět ani kroupy a blesky. Velmi silné bouřky tak mohou v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji způsobit výpadky elektřiny a poničit lidem majetek. 

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Nevstupujete a nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně,“ varuje ČHMÚ. 

Hladiny řek mohou stoupat

Hladiny řek se mohou zvedat na severu a východě Moravy, povodňová pohotovost ale platí také pro Pardubický kraj. Meteorologové očekávají vzestupy hladin řek, voda v některých z nich se může vylévat z břehů.

„Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Možnost průtoků vody přes komunikace, riziko aquaplaningu,“ vyjmenovávají meteorologové. Aquaplaning znamená, že se na mokré silnici hůř ovládá auto - kvůli velkému vodnímu sloupci pneumatiky tolik nepřilnou k vozovce a auto takzvaně „plave“. 

Výstraha pro silnější bouřky platí pro celé území Česka od sobotního odpoledne po pondělí ráno. Bouřky mají trvat i v neděli, kdy při nich může v Česku napršet místy až 80 litrů na metr čtvereční. Padat mohou i kroupy a hrozí také lokální povodně.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video