(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

O víkendu se neohřejete. Bude ještě chladněji a může dokonce sněžit

  • 30
Od minulého víkendu se v České republice drží podprůměrné teploty, na které už nejsme příliš zvyklí. V pondělí byly jen zhruba tři stupně Celsia a na konci tohoto týdne se ochladí ještě více. Kromě deště mohou nastat dokonce sněhové přeháňky, a to i ve středních polohách.

„Naše území se totiž nachází na okraji další tlakové níže se středem nad Baltským mořem. Kolem ní začne během pátku postupovat přes naše území k jihovýchodu zvlněná studená fronta, za kterou k nám přes Skandinávii pronikne studený vzduch od severu,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Vpády studeného vzduchu ovšem nejsou na počátku května ničím neobvyklým. Naposledy byl v první dekádě května takto studený 9. květen 2017, kdy teplota i v nížinách také často zůstávala pod 10 °C celý den.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, během dne ojediněle přeháňky, na východě i bouřky. Nejvyšší teploty vystoupají k 17 až 21 °C, v 1000 metrech na horách pak k 11 °C. 

V noci na pátek bude zpočátku polojasno až oblačno, během noci však čekejte od jihozápadu zataženo až oblačno, na jihu a na severozápadě místy déšť nebo přeháňky. V Krušných horách se k ránu nad 1000 metrů mohou objevit srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty klesnou k 9 až 5 °C. 

V pátek očekávejte zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky a ojediněle i bouřky. Na severozápadě nad 1000 metrů srážky smíšené nebo sněhové. K večeru bude od severozápadu docházet k částečnému ubývání oblačnosti a na severozápadě i ustávání srážek. Nejvyšší teploty vystoupají k 11 až 15 °C. 

V sobotu byste měli počítat se zataženou až oblačnou oblohou. Zpočátku místy, postupně na většině území s deštěm nebo přeháňkami. V Čechách v polohách nad 600 metrů budou přechodně padat i srážky smíšené nebo sněhové. Večer můžete předpokládat v severozápadní polovině území ubývání srážek. Nejnižší noční teploty klesnou k 7 až 3 °C, na západě až k 1 °C. Nejvyšší denní teploty naměříme jen mezi 6 až 10 °C, na východě a jihovýchodě 12 °C. 

V neděli bude oblačno až zataženo, v Čechách místy přechodně i polojasno. V jihovýchodní polovině území se objeví místy déšť, jinde jen ojediněle přeháňky a v polohách nad 600 metů přechodně i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty naměříme mezi 5 až 1 °C, v Čechách při zmenšené oblačnosti kolem mínus 2 °C. Nejvyšší denní teploty pak mezi 7 až 11 °C. 

V pondělí bude oblačno až polojasno, během dne přechodně až zataženo a ojediněle přeháňky nebo déšť. V polohách nad 600 metrů opět přechodně i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k +3 až -1 °C, při zvětšené oblačnosti na jihovýchodě k 5 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k 8 až 12 °C. 

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpovídá oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, na horách zpočátku smíšené nebo sněhové. Od západu se bude postupně přibývat oblačnosti a na většině území čekejte déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k +5 až 0 °C, postupně k 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají v úterý k 10 až 14 °C, v dalších dnech k 14 až 18 °C.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video