Silný vítr strhl v Českém Těšíně střechu autoservisu (21. července 2019)

Silný vítr strhl v Českém Těšíně střechu autoservisu (21. července 2019) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Bouřky se prohnaly Českem. Strhlá střecha na Karvinsku poškodila několik aut

  • 4
Přes Česko se prohnaly bouřky spojené se silným větrem. Nejvíce škody evidují hasiči v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Odstraňovali především spadlé stromy a odčerpávali vodu ze sklepů, v Českém Těšíně na Karvinsku pak vítr strhl střechu autoservisu, která poškodila několik zaparkovaných vozů.

Střechu vítr poškodil po půl druhé odpoledne. „Náhlý poryv větru strhnul část střechy dílny autoservisu o rozměrech asi deset na třicet metrů. Ta poškodila několik zaparkovaných vozidel a ještě střechu sousedního objektu,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Hasiči část spadlé střechy nejprve rozřezali a odnesli, pak s pomocí jeřábu odstraňovali její odvátou část ze střechy několik desítek metrů vzdálené vedlejší budovy.  Nakonec ji provizorně opravili.

Během dnešního odpoledne hasiči v Moravskoslezském kraji evidují v souvislosti s počasím celkem 58 událostí. „Jednalo se hlavně o odstraňování spadlých nebo nebezpečných nakloněných stromů a o čerpání vody ze sklepů, garáží a dalších suterénních a přízemních prostor. Všechny události se obešly bez zranění,“ doplnil Kůdela.

Nejvíce, devatenáctkrát, dosud vyjížděli hasiči v okrese Opava, desetkrát na Karvinsku, osmkrát v Ostravě a čtyřikrát na Frýdecko-Místecku. Jeden zásah evidují na Novojičínsku.

Jihomoravští hasiči zasahovali více než čtyřicetkrát, nejvíce na Blansku a v okrese Brno-venkov. „Sedmadvacetkrát jsme vyjeli k odstranění spadených stromů nebo větví. Pětkrát odstraňovali nebezpečné stavy, jako jsou například uvolněné střešní krytiny nebo přetržené dráty elektrického vedení,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Pražští hasiči evidují k půl osmé večer dvacet případů. Odstraňovali zejména popadané stromy a čerpali vodu ze zaplavených komunikací. Vítr a déšť zasáhl hlavně severovýchodní část Prahy. 

Nejvíce práce měli mezi třetí a čtvrtou hodinou, kdy vyjížděli k deseti případům. V Kyjích uvízlo vozidlo v laguně na silnici, v Satalicích, Kbelích a Kyjích spadl strom přes komunikaci a v Hloubětíně poškodil spadlý strom na auto.

V podvečer odstraňovali strom, který spadl na střechu objektu v Papírenské ulici v Bubenči. Pomohl jim při tom jeřáb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video