(ilustrační snímek) | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

Po tropickém čtvrtku se ochladí, vedra se vrátí v příštím týdnu

  • 63
Úporná vedra nás neopouští a ve čtvrtek se teploty hlavně v Čechách přiblíží opět čtyřicítce. Od pátku meteorologové však slibují ochlazení až o deset stupňů a to vlivem příchodu studené fronty. Ta by měla přinést přeháňky a občasné bouřky. Příští týden se ale opět vrátí letní teploty okolo třiceti stupňů.

Na jihozápadě Čech budou ve čtvrtek ojediněle silné bouřky, v pátek dorazí na východ ČR. Před studenou frontou vrcholí vedro. Kvůli dlouhotrvajícímu velmi teplému a suchému počasí přetrvává na většině území nebezpečí vzniku požárů. Vysoké nebezpečí je zejména v severní polovině Čech a na střední a jižní Moravě. 

„V čtvrtek bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Večer na západě Čech očekáváme oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 32 až 36 °C, zejména v Čechách ojediněle až 38 °C, v 1000 metrech na horách pak kolem 28 °C,“ uvedl Štefan Hadžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

V noci na pátek bude jasno až polojasno. V Čechách od západu až oblačno,  místy s přeháňkami a bouřkami. Nejnižší teploty klesnou na 23 až 19 °C, na západě až k 15 °C. 

V pátek se očekává oblačno až zataženo, na východě zpočátku ještě polojasno. Místy déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku místy bouřky a to i silné, jinde jen ojediněle. Odpoledne a večer bude na západě Čech ubývat oblačnosti. Nejvyšší teploty vystoupají k 22 °C, na západě k 33 °C. 

V sobotu bude skoro jasno až polojasno, na východě v noci a ráno ještě oblačno až zataženo s doznívajícím deštěm a ojedinělými bouřkami. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty teploměr ukáže 17 až 13 °C, na západě až 10 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 23 až 27 °C. 

V neděli se očekává jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C a nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. 

V pondělí by mělo být jasno až polojasno. Během večerních hodin bude na západě přibývat oblačnosti a ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty budou mezi 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty pak 30 až 34 °C. 

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka očekává zpočátku polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Srážek a oblačnosti by však mělo postupně ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou k 19 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 24 až 29 °C.

1. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video