ilustrační snímek | foto: Robin Duspara - CTRA z.s.

Česko zasáhnou o víkendu bouřky a přívalové deště, varují meteorologové

  • 38
Od sobotního odpoledne se v Česku mohou lokálně objevit silné bouřky provázené přívalovým deštěm, varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pokračovat budou i v průběhu neděle a pondělí. Zatímco sobotní deště potrápí pouze jižní polovinu republiky, v dalších dnech se ojediněle objeví i na severu ČR.

„V sobotu pronikne na naše území teplý, vlhký a instabilní vzduch od jihu, který zde bude setrvávat až do začátku příštího týdne,“ uvedli meteorologové. Napršet by podle nich mohlo až kolem 40 milimetrů srážek.

V sobotu se bouřky vyskytnou jen lokálně. Varování platí od sobotního poledne do úterní půlnoci pro Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Vysočinu, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Od nedělního poledne se pak varování rozšíří i na Prahu, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj a Pardubický kraj.

Přívalové deště mohou zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Ojediněle mohou také rozvodnit malé toky. Řidičům doporučují meteorologové snížit rychlost jízdy.

Nárazy větru mohou lámat větve stromů a nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Podle ČHMÚ je třeba dbát na bezpečnost a mít se na pozoru zejména před úrazy způsobenými padajícími a poletujícími předměty.

Podle měsíční předpovědi ČHMÚ se budou teploty na konci srpna držet kolem třiceti stupňů Celsia. Se začátkem září se však ochladí a průměrné denní teploty budou jen lehce přesahovat dvacítku.

Podívejte se na aktuální počasí v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video