Východ Česka zasáhly přívalové deště, hasiči odčerpávali zatopené sklepy

  • 140
Východ Česka v pátek zasáhly silné bouřky s přívalovým deštěm. Na Novojičínsku odpoledne kvůli přívalovému dešti s kroupami spadlo 30 až 50 milimetrů srážek za hodinu. Hasiči kvůli dešti zasahovali ve Studénce, kde se vylil Butovický potok. V Jeseníku nad Odrou zase zabránili zaplavení transformátoru, stejná situace trápila večer hasiče i v Droždíně u Olomouce.

V Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči od pátečních 17 hodin do sobotních šesti hodin ráno u 266 zásahů spojených s počasím. Z toho čtrnáct v okrese Frýdek-Místek, 21 na Karvinsku, 78 na Novojičínsku, 38 na Opavsku a 115 na Ostravsku.

„Ve většině případů jsme čerpali vodu ze sklepů či lagun, nikdo neutrpěl zranění,“ uvedl mluvčí tamních hasičů Jakub Kozák.

Ve Studénce i Jeseníku zasahovali hasiči zhruba od páté hodiny, situace večer byla již klidnější. „Dočerpáváme sklepy poté, co Butovický potok opět opadl,“ informoval mluvčí Jakub Kozák.

Šest hasičských jednotek odčerpávalo vodu v Jeseníku nad Odrou. Přívalový déšť tam zatopil prostory v centru obce, byt v domově důchodců a bylo nutné odčerpat i lagunu u kulturního domu. Aby zabránili zaplavení jesenického transformátoru, vykopali strouhu.

Večer se silné deště přesunuli nad Ostravu, kde mají momentálně desítky zásahů. „Deště spadly v pásu Jeseník-Studénka-Ostrava. Po dvacáté hodině museli hasiči odčerpávat vodu z několika garáží, uvolňovat kanálové vpustě či odstranit několik stromů. Na některých místech stavěli hráze z pytlů, aby usměrnili vodu do míst, kde nenapáchá škodu,“ řekl Kozák.

Hasiči v Olomouckém kraji evidovali kvůli podvečerním bouřkám s přívalovým deštěm kolem 22. hodiny dvě desítky výjezdů ke spadlým stromům nebo zatopeným sklepům. Nejvíce událostí je na Prostějovsku a Olomoucku, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Bouřky v Olomouckém kraji už ustaly.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Po večerních silných bouřkách evidujeme v kraji 20 výjezdů k popadaným stromům a k čerpání sklepů. Zásahy se týkají především Prostějovska a Olomoucka. Monitorujeme také tok v Šumvaldu,“ uvedla Balážová. Šumvald na Olomoucku na začátku června zasáhly lokální záplavy.

Hasiči v Jihomoravském kraji měli kvůli bouřkám do 20:30 okolo 40 výjezdů, nejvíce v okolí Pohořelic na Brněnsku. Čerpali tam vodu ze zatopených prostor, museli také odstraňovat popadané větve ze silnic.

Povodňová pohotovost platí pro Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj až do sobotních 15. hodin. Vzhledem k předpokládaným intenzivním srážkám mohou toky dosáhnout druhého stupně povodňové aktivity. U menších toků není podle meteorologů ojediněle vyloučen ani vzestup na 3. povodňový stupeň. 

Bouřky by v těchto krajích měly lokálně doprovázet i přívalové srážky kolem 50 milimetrů a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. 

Meteorologové připouštějí možný intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé rozvodněním malých toků a zatopení podchodů, sklepů a dalších nízko položených míst. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dále radí zabezpečit okna, dveře, skleníky a venku odklidit předměty, které by mohly někoho zranit.

20. června 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video