K podobným výsledkům dospěl i výzkum Akademie věd ČR. Z dat ministerstva zemědělství vyplývá, že v Česku skončí ročně v odpadu zhruba 800 tisíc tun potravin.
Podle výsledků výzkumu Mendelovy univerzity v Brně, který analyzovat odpad 900 domácností, vyhodil průměrně jeden člověk loni 33 kilogramů potravin ročně. Subjektivně však lidé vnímali, že vyhazují potravin zhruba 15,4 kilogramu za rok. „Lidé nemají přehled o tom, jak plýtvají,“ řekla Kubíčková.
Podobně zaměřený výzkum prezentovala také Radka Hanzlová z Akademie věd ČR. Výzkumníci množství vyhozených potravin vypočítali na základě průzkumu mezi více než 800 respondenty, kteří odpovídali na otázky, jaké množství konkrétních potravin vyhodí za jeden den.
Z výsledků vyplynulo, že jedna osoba ročně vyhodí v průměru zhruba 15,3 kilogramu potravin a domácnost 35,7 kilogramu. „Respondenti za týden vyhazovali nejvíce hotové pokrmy, čerstvé ovoce, brambory, chléb a jiné pečivo,“ řekla Hanzlová.
Přibližně polovina dotázaných podle ní nikdy nevyhazuje ryby, rýži, oleje a tuky nebo luštěniny. Jedním nejčastějších důvodů, proč lidé potraviny vyhazují, je podle výzkumu to, že se jedná o nespotřebované zbytky jídla, zkažené potraviny nebo potraviny s prošlým datem spotřeby.
Plýtvání může být drahé. Lidé nejvíc vyhazují chleba či banány, tvrdí průzkum |
Z výsledků je podle Hanzlové patrné, že lidé neumí správně odhadnout množství potravin, které vyhazují. „Respondenti mají tendenci množství vyhozených potravin významně podhodnocovat,“ řekla. Dodala, že obecně je téma plýtvání potravinami nedostatečně zmapované a není dostatek spolehlivých dat.
V popelnici ročně končí přes 800 tun potravin
Na konferenci vystoupil také Martin Štěpánek z potravinářského odboru ministerstva zemědělství, který prezentoval data Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z přelomu let 2018 a 2019. Podle nich se v ČR průměrně vyhodí asi 800 tisíc tun potravin ročně a z toho 53 % je odpad, který vytvoří domácnosti. Zbytek připadá na odpad z obchodů, výroby nebo veřejného stravování. Na jednu osobu tak ročně vychází průměrně 57 kilogramů vyhozených potravin.
Štěpánek doplnil, že jedním z cílů Evropské unie je do roku 2050 snížit podíl potravinového odpadu o 50 procent. Cílem ČR je podle něj například legislativně umožnit, aby restaurace mohly potraviny, které jim zbudou, darovat neziskovým organizacím nebo potravinovým bankám.