Prezident Miloš Zeman v Jeruzalémě při své návštěvě Izraele (27. listopadu 2018) | foto: ČTK

Platy politiků vzrostou o devět procent, zákon podepsal prezident

  • 24
Platy vrcholných politiků vzrostou příští rok zhruba o devět procent. Novelu zákona v pátek podepsal prezident Miloš Zeman. Senát se sněmovní novelou zabýval ve středu a na sněmovní verzi nic nezměnil.

„Prezident republiky Miloš Zeman dnes podepsal zákon, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů,“ informoval na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

14.prosince 2018 v 09:40, příspěvek archivován: 14.prosince 2018 v 09:49

Prezident republiky Miloš Zeman dnes podepsal zákon, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů.

Základní měsíční plat například poslance a senátora by se měl zvýšit o 6500 korun na 82 400 korun. Sněmovní verze počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Senát na tom nic nezměnil, novelu neschválil ani neodmítl. K přijetí návrhu na postupné navyšování platů v příštích dvou letech chyběl jeden hlas (psali jsme v článku Prošly vyšší platy politiků).

Platy politiků se mají podle sněmovní verze zvýšit pro příští rok pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Senátní hospodářský výbor doporučoval navýšení o 10,5 procenta v příštím roce. Základní plat zákonodárce by se tak zvýšil na 84 tisíc korun měsíčně. V přespříštím roce by činil 87 300 korun, pokud by i pro rok 2020 zůstal zachován základ pro výpočet platové základny pro příští rok. Podle předsedy výboru Vladislava Vilímce (ODS) by to zabránilo skokovému nárůstu platů politiků v roce 2020 i tomu, že Parlament bude možná koncem příštího roku platy znovu řešit.

Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a europoslanců. 

Průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí dosáhla 31 516 Kč. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálný šest procent. Podle analytiků budou mzdy růst i v závěru roku silným tempem, které příští rok jen mírně zpomalí.

2. listopadu 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video