Česká televize už vše kolem skandálu chybných upomínek považuje za uzavřené a totéž radí i všem dotčeným koncesionářům.

Česká televize už vše kolem skandálu chybných upomínek považuje za uzavřené a totéž radí i všem dotčeným koncesionářům. | foto: iDNES.cz

Platit nemusíte, písemně to ale nepotvrdíme, vzkazuje ČT „dlužníkům“

  • 47
Česká televize nebude rozesílat lidem, kteří dostali omylem výzvu k uhrazení neexistujícího dluhu a pokuty, žádné písemné vyrozumění. Veřejné prohlášení, které proběhlo vysíláním začátkem srpna, považuje za právně závazné, a tedy dostačující.

"Veřejný příslib je závazný pravní akt, dalším obesíláním lidí by se dál neúměrně zvyšovaly náklady na už tak dost nepodařenou akci," argumentoval mluvčí ČT Ladislav Šticha. Zároveň upozornil, že mylně oslovení lidé žádné písemné vyjádření nepotřebují.

Jedním z těch, kteří dostali omylem do schránky výzvu k uhrazení dluhu, je i pan Plachý, správce jednoho pražského parkoviště.

"Mám papír, že dlužím, a proti tomu nějaké vyjádření v televizi. Kdo mi zaručí, že mi za rok nepřijde účet na tisíce i s úroky?" ptá se. Podle mluvčího za to ručí Česká televize.

Šticha ujišťuje, že veřejným vyjádřením ČT garantuje, že nikdo z mylně oslovených nebude sankcionován ani zván k soudu. "Nedůvěřivci mají pochopitelně možnost si o písemné vyjádření požádat advokátní kancelář JUDr. Kalcsa," dodal mluvčí.

To také pan Plachý udělal. "Před třemi týdny jsem tam poslal doporučeně žádost o vysvětlení, zatím čekám na odpověď," říká.

. dostali jste upomínku A zaplatili jste? Chcete své peníze zpátky?

Napište nám na adresu idnes@idnes.cz

Nejlépe je dopis hodit do koše
Samotná Česká televize už vše kolem chybných upomínek považuje za uzavřené a totéž radí i všem dotčeným koncesionářům.

"Já bych velmi doporučoval, aby dopisy, které přišly, vzali a hodili do koše a na celou záležitost zapomněli. Je to nejjednodušší, nejlevnější a nejméně stresová cesta pro všechny zúčastněné," uzavřel Šticha.

Ne všichni se ale jeho radou řídí. Někteří postižení dokonce na internetu domlouvají podání hromadné žaloby proti právníkovi Kalcsovi.

"Žaloba by neměla být jen na pana Kalcsa, ale i na ČT. Trestní oznámení na Kalcsa i na ČT jsem již podal," píše na jednom ze serverů Jan Platzek.

Televize se za rozeslání více než pětadvaceti tisíc chybných upomínek omluvila. K omylu došlo, když si právníci vytipovali podnikatele v obchodním rejstříku. Dál už ale nezkoumali, zda podnikatelé mají v provozovně televizi. - čtěte Českou televizi zahltily stížnosti na omyly vymahačů poplatků


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video